Aktualno Sport

‘Mučenje’ s Mađarima?

Sasvim normalni prvi dani svih turnira Piši pobjedu, prvu, pa večeras i drugu protiv Rumunjske. Crna Gora i Španjolska već će nam dati nešto realnije slike o stvarnim dometima, početkom idućeg tjedna
Smješten 300-i-nešto kilometara od Beograda, Bukurešta i Budimpešte, Cluj-Napoca uživa u svojoj izoliranosti. Ima svoj đir, neslužbena je metropola Transilvanije i jedini veći grad u ovom dijelu države, pa se čovjek lako zamisli kako bi baš ovdje negdje, uz brda, rijeke i kanale mogao ugasiti sve mobitele i računala, unajmiti ružičastu flamingo-pedalinu, voziti ju po jezeru cijeli dan i zaboraviti da je, recimo, subota.

A opet, i do ovog dijela Balkana stignu rasprave o “mučenju”, o “kidanju živaca – opet!” i sličnim konstrukcijama kad su prve utakmice Hrvatske u pitanju.

Da nešto u startu raščistimo: Grčka je bila u egalu s Islandom do treće četvrtine. Francuzi su izgubili od Finske. Čak su i Britanci dobro parirali Belgiji, koja je u pripremama razbila Španjolsku i sigurno nije tu da bude prolaznik. Elem, to su normalni prvi dani svakog turnira. Pa je isto tako normalno da Hrvatska “muku muči” s Mađarima.

Prije nego daš svoj klasični ma-koja-Mađarska-pa-Dražen-bi-ovo-s-pola-snage-sam-dobio komentar, molim te, shvatite da više ne živimo u tom dobu. Osim toga, nije se ni Bojan Bogdanović nešto napatio na putu do 23 poena – više od trećine hrvatskih. Uzimao je što mu Mađari daju: igru leđima na lijevoj strani; prodore kad su mu pokušali oduzeti šut; slobodna bacanja kad su iskoristili bonus; pa i tricu za prvu dvoznamenkastu prednost i poruku “Hvala lijepa, dođite nam opet!” Rutinerski.


Jedan od razloga zašto se toliko toga otvaralo, čak i kad je Adam Hanga kao najbolji obrambeni igrač Eurolige bio unutra, jest što protivničke obrane sad moraju gravitirati i prema Dariju Šariću. Žele mu otežati prijem lopte pod košem, sasvim logično za niže i neiskusnije ekipe. Ali baš zbog toga se ponudio i prostor za ranih šest poena Ukića i za dvije trice Tomasa, čovjek koji čuva Šarića neće tek tako otići pomoći suigraču i ostaviti drugog najboljeg NBA rookieja samog. Što je sasvim logično, nećete valjda napustiti Michaela Jordana da biste pomogli u čuvanju Billa Wennigtona ili Luca Longleyja…

Daleko od toga da je sve bilo raspjevano. Bode u oči taj podatak da su Mađari ulovili 21 skok u napadu, ali postoji i druga strana priče. Taj 21 skok u napadu, između ostalog, znači da su PROMAŠILI PREKO 40 ŠUTEVA IZ IGRE!! Usput su ostali ispod 60 postignutih poena, jedini uz Izraelce od sve 24 reprezentacije u prvom kolu EuroBasketa.

Ali razumijem te, dragi prijatelju, i tvoje nerviranje i hrpu objava po društvenim mrežama. Razumijem te i ovdje, u srcu Transilvanije, 300-i-nešto kilometara udaljen od Beograda, Bukurešta i Budimpešte. Šamara te taj hrvatski sportski PTSP poslije svih nogometnih azerbajdžana, rukometnih argentina i košarkaških senegala koje si proživio. Zato piši pobjedu, prvu, pa večeras i drugu protiv Rumunjske. Crna Gora i Španjolska već će nam dati nešto realnije slike o stvarnim dometima, početkom sljedećeg tjedna. (24sata.hr)