Aktualno Kolumne Pogled sa strane S vama kroz svaki dan

Ogulinska kanalizacija

OG portal se s pravom hvali da je tragom njihovih napisa na svojim stranicama u zadnje vrijeme, ponukao gradonačelnika Domitrovića da sa svojim zamjenikom Vukeljom obiđe teren na kojem se pojavio novi izljev kanalizacijske gradske mreže u kanjon rijeke Dobre. U društvu vrha vlasti Grada Ogulina bio je predstavnik Vodovoda i kanalizacije d.o.o. Ogulin, Dražen Gerovac, u ime investitora. Zašto i ROG nije utro neki trag po tom pitanju, pa Turistička zajednica s ravnateljicom „bez portfelja“ i, zašto zdravstvene ustanove ne dignu svoj glas? Jači smo ako nas je više!
Gradska kanalizacija, od prve građevne dozvole za sliv „A“ od 5. srpnja 2002. godine, nalazi se u središtu interesa građana od početka njene izgradnje s ishodištem u glavnoj ulici Bernardina Frankopana kod Hačka pa do semafora. Taj potez je ujedno bio i jedini zajednički u koji su se u isti rov polagale cijevi za kanalizaciju i plin. Inače, na cijelom području grada posebno se vršio iskop za cijevi kanalizacije, a ubrzo iza toga i za plinifikaciju, negdje i za vodu. To je bio primjer koordinacije izgradnje infrastrukture koju sačinjava vodovod, kanalizaciju, telefon, plin i zakrpe asfalta nakon svakog zatrpavanja kanala.
Od 15 godišnjeg analiziranja naše gradske kanalizacije koja nije imala velikih prigovora dok je njome tekla samo ulična površinska voda s upustom u teren iza srušenog socijalističkog spomenika u Galgama, štošta se promijenilo. Izgradili smo pročistač fekalnih i oborinskih voda koje se ulijevaju u pročistač kroz zajedničku cijev. Kada su se obiteljske i stambene zgrade priključile na sve mješovite kolektore, došlo je do problema. Po gradu se počeo širiti smrad iz rešetaka koje kupe oborinsku vodu po ulicama. On se, smrad, u još većoj mjeri širi i danas.
Zbog tako dugotrajne analize kanalizacije ovaj trojac bez kormilara (Domitrović, Vukelja i Gerovac) djelovao je jako umorno, posebno Gerovac, koji je nanovo morao lagati da je u centru grada izveden odvojeni sustav, a da se u mješovitom sustavu izvan centra fekalije šuljaju po dnu cijevi, a oborinske kišne vode lagano teku iznad fekalija pa nije problem izvesti preljevni objekt na trasi kolektora i tu golu vodu uputiti u Đulu. Jedan smo već izveli kod Jaz-bine, možda postoji još koji, ne znamo, ali znamo da septičke jame s obje strane Dobre nisu zatrpane i da u Đulu utiču barem neke preljevne vode.
Možete sada zamisliti kako do povećanja sadržaja u cijevima dolazi zbog povremene ogromne količine kiše i da se u cijevima stvara bujica koja izmiješa vodu, fekalije i nataloženi pijesak i da takav izmiješani sadržaj odlazi u Đulin kanjon.
Sad si možete dočarati kako ćemo imati lijepo uređen kanjon Dobre, Đulin ponor, Suho Julo i Medvedicu, prema onom famoznom Krovnom idejnom projektu koji forsira Turistička zajednica i bivša vlast, koji će se projekt financirati iz EU fondova? I kako će EU dodijeliti sredstva ne gledajući da se kanjonom Dobre valjaju fekalije.
Da se još malo vratimo na smrad koji se širi gradom. Svojevremeno je direktor Vodovoda i kanalizacije, nakon probnog puštanja u pogon pročistača, ponavljao da ni pročistač ne može davati rezultate ako ne dobije dovoljno materijala, a da će se i smrad osjećati zbog male količine fekalija. Netko je izračunao da bi bilo dovoljno da se barem 50 posto potrošača, budućih korisnika, priključi na odvodni sustav. Zato su svim vlasnicima, kojima je kanalizacija bila pristupačna, poslali obavijest da se u određenom vremenu priključe na mrežu, a prema članku 34. stavak 3. Zakona o komunalnom gospodarstvu. Neki su se priključili odmah, neki sa zadrškom, a neki se nisu priključili ni danas. Oni koji su se priključili plaćaju tu odvodnju oko 50 posto cijene vode po količini potrošnje vode, a oni koji se ne žele priključiti ne plaćaju ništa! Direktor je tri puta do sada ponovio da za te nerazumne ljude nema zakonskih instrumenata da ih prisili.
E pa, direktore, vaša pravna služba, ili gradski pravnici ako nemate svojih, nije pronašla instrument prisile zapisan u članku 40. stavak 4. Zakona o komunalnom gospodarstvu. Pravna služba koja vas servisira svira neki drugi instrument!
Piše: Krešimir Rendulić
(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)