Aktualno Sport

Fifa je inzistirala da se igra u nedjelju, a Uefa tvrdi da konačna odluka pada tijekom jutra

DRAMA U MAKSIMIRU NAKON PREKIDA UTAKMICE Fifa je inzistirala da se igra u nedjelju, a Uefa tvrdi da konačna odluka pada tijekom jutra

akon prekida utakmice između Hrvatske i Kosova zbog natopljenog travnjaka u Maksimiru se vijećalo što dalje. Konačna odluka što dalje trebala bi pasti danas tijekom jutra. Vatreni već u utorak igraju utakmicu protiv Turske.

Utakmica je prekinuta u 21. minuti, a drama o terminu nove trajala je do 28 minuta nakon ponoći, kada je delegat, Čeh Petr Fousek, napustio stadion, a da odluka kad će nogometaši Hrvatske i Kosova ponovno na travnjak nije donijeta.
– Ništa nije riješeno – kazali su nam ljudi u pratnji delegata.

Po izlasku sa stadiona reprezentacija rečeno je da se neće igrati u nedjelju, da je na FIFA-i zadaća pronalaska novog termina. No, to očito nije išlo. Iako se činilo da su se s time složili i Hrvati i Kosovari, ostali su dugo vijećati ispod maksimirskog juga. Oko 23.10 izašao je delegat Fousek i očito razgovarao s nekim iz FIFA-e, dok je prolazio kraj nas čuli smo rečenice:

– Ovaj teren je neupotrebljiv, ovo je grozno…

Nešto kasnije:

– Ali nema drugog mjesta za igru… – objašnjavao je Fousek, pa krenuo na travnjak. Što je radio, nismo vidjeli, po riječima zaštitara fotografirao je igralište i slao u FIFA-u.
U 23.19 stigao je i cattering, tada je bilo jasno da će to potrajati. FIFA nema termina i po delegatovim riječima zaključili smo da želi da se dvoboj odigra u roku 24 sata, dakle u nedjelju, a i Čeh i oba Saveza se protiv. Samo petnaestak minuta kasnije opet se Fousek udaljio govoreći u mobitel:

– Ali nema drugog stadiona…

I u trećem navratu nešto kasnije.

Ako je već maksimirsko igralište potopljeno, a najavljena je nova kiša, htjeli su da se igra na travnjaku koji zadovoljava uvjete. Hoće li doista utakmica biti u nedjelju, pitanje je sve jače zvonilo, da bi se rastali oko pola jedan bez odgovora. Tek smo čuli:

– Vidimo se u nedjelju ujutro.

Kiša je donijela kaos. Priopćeno je na internetskoj stranici UEFA-e samo – u nedjelju ujutro bit će odluka o nastavku utakmicu. Što sugerira od 21. minute. Svi su otišli iz Maksimira, a nitko ništa nije sa sigurnošću znao. Kvalifikacije se moraju završiti u listopadu i zato je nastala panika. No, za Hrvatsku bi bilo vrlo nepovoljno ako bi morala igrati u nedjelju, putovati, pa opet u utorak, i to teži dvoboj. Zato su naši bili energično protiv.

Znalo se da će pasti kiša, ali tko je mogao povjerovati da će maksimirski travnjak puknuti do propasti? Pa u Zagrebu je nešto ozbiljnije počelo padati oko 17 sati, možda koju minutu ranije, a nogometno igralište ekspresno se pretvorilo u bazen, za svega tri sata. Premda je u njega zadnjih godina uloženo dosta novca i nekoliko je puta obnavljan, barem djelomično ako ne u cijelosti, pa je ugrađeno i grijanje, evidentno je u lošem stanju, ne valja mu drenaža. Jer da se zbog ovakvih kiša odgađaju dvoboji u Engleskoj, pitanje je bi li koja liga tako završila. (jutarnji.hr)