Aktualno OG sada Ogulin

Poštanski problemi Saborčana

Tijekom prošlog tjedna među mnogim porukama koje nam na naš facebook stižu, a u kojima nam čitatelji između ostalog i sugeriraju što da pitamo ili istražimo, bila je i poruka naših čitatelja iz Saborskog. Oni su napisali:”…… molim vas, zašto je Saborsko kao mjesto izbrisano sa popisa poštanskih brojeva, isto tako ne postoji u HZZO. Ljudi se vidno bune jer nam pošta dolazi na Plaški, isto tako sva medicinska dokumentacija se izdaje ljudima na mjesto Plaški, Saborsko ne postoji. Nije stvar samo otpusnih pisama npr. iz bolnice Ogulin, već sva tako dolaze  na Plaški.
Ista je stvar sa adresama kad se dobiva pošta, paket i slično. Ime prezime i ulica su točni, a adresa umjesto Saborsko –  PP Plaški.

Pitanje nam je izgledalo zanimljivo, a kako ni nama nije bilo jasno zašto je to tako, obratili smo se nadležnima, odnosno Hrvatskoj pošti. Vrlo brzo nakon našeg upita na mail nam je stigao odgovor, odnosno objašnjenje koje vam, prenosimo;

Tržište poštanskih usluga potpuno je liberalizirano i Hrvatska pošta pokrenula je niz radnji kako bi opstala na tom tržištu. Između ostalog provedena je optimizacija i racionalizacija dostavne službe, tj. određen je optimalni broj dostavnih punktova iz kojih je organizirana dostava pošiljaka. S tim ciljem 27. rujna 2016. godine donesena je odluka o centralizaciji na način da se dostava pošiljaka za područje poštanskog ureda 47306 Saborsko obavlja iz poštanskog ureda 47304 Plaški.

Ovom organizacijskom promjenom (koja je provedena prije skoro jedne godine) nije došlo do nikakvih promjena za korisnike poštanskih usluga na tom području. Uručenje pošiljaka na kućnoj adresi primatelja ostalo je nepromijenjeno, a isporuka pošiljka po ostavljenoj Obavijesti o prispijeću pošiljaka i dalje se obavlja u poštanskom uredu Saborsko. U radnom vremenu poštanskog ureda Saborsko (ponedjeljak – petak od 8:00 do 11:30 sati) i nadalje su korisnicima dostupne sve usluge.”

To je objašnjenje koje smo dobili iz Hrvatske pošte. Ostaje pitanje koliko će tim objašnjenjem i takvim stanjem stvari biti zadovoljni mještani Saborskog.