Aktualno Županija

I u Karlovcu obilježen Međunarodni dan svjesnosti o Duchennovoj mišićnoj distrofiji za koju još nema lijeka

Udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije, u suradnji sa Savezom društava distrofičara Hrvatske, obilježila je jučer 7. rujna, Međunarodni dan svjesnosti o Duchennovoj mišićnoj distrofiji. Tom prigodom u prostorima Udruge na Korzu kroz zajedničko druženje članovi, djelatnici i
volonteri uz edukativne promotivne materijale posvetili su pažnju ovoj temi. U znak podrške prisutni su nosili i zelene vrpce kao simbol Duschennove bolesti.
Mišićna distrofija je progresivna, nasljedna bolest koja djeluje na mišiće koji kontroliraju pokrete te oni propadaju i slabe. Puno je vrsta i oblika mišićne distrofije, a najprogresivniji oblik je Duchennova mišićna distrofija (DMD) koju je prvi opisao francuski neurolog Duchenne 1861. po kojem je i dobila ime.
Budući da za DMD još uvijek nema lijeka, terapija je usmjerena prema usporavanju progresije bolesti tako da je radi održavanja kvalitete življenja i prevencije komplikacija, uz svakodnevno provođenje vježbi istezanja, neophodno je pratiti srčane i dišne funkcije koje također slabe te redovito provoditi vježbe disanja i ostale rehabilitacijske postupke.
(KAportal)