Aktualno S prirodom S vama kroz svaki dan U korak s prirodom

O blagodatima masaže

Gotovo sam sigurna da su svi koji su jednom probali masažu poželjeli još. Zašto je tome tako? Zato jer masaža opušta napetost u tijelu, smiruje um i hrani dušu.
Svijest o terapijskoj vrijednosti dodira raste, a mnoge terapije dodirom u širokoj su uporabi u konvencionalnom zdravstvu kao tretmani za bol, ublažavanje neugode i popravljanje funkcionalnog rada tijela. S obzirom na pritiske modernog života i povećan broj pojava bolesti povezanih sa stresom, terapije dodirom također igraju važnu ulogu u svakodnevnom životu. Bolna leđa i ramena nakon naporna radnog dana provedena pred računalom ili na nogama, napeti mišići nakon previše vježbe ili problemi sa cirkulacijom koji proizlaze iz sjedilačkog načina života samo su neke od tegoba koje nam prijete tijekom života. Dok tehnike i potezi masaže mogu ublažiti bolove i napetost u ukočenim i bolnim mišićima, poboljšati sporu cirkulaciju ili eliminirati toksine, brižni dodir ruku na tijelu istovremeno ublažava mentalni stres i vraća emocionalnu ravnotežu.


Masaža utječe na sve sustave tijela, dovodeći do poboljšanja općeg funkcioniranja,kao i olakšanja kod točno određenih problema. Kad se koža dodirne tisuće sićušnih živčanih receptora na njezinoj površini šalju poruke mozgu putem središnjeg živčanog sustava. Mozak interpretira te poruke i vraća ih u mišiće. Milovanje može potaknuti otpuštanje endorfina te poslati poruku mira i opuštanja.
Prilikom masaže disanje se produbljuje, a krvne žile i kapilare se šire, što pojačava cirkulaciju i pomaže dotok kisika u krv. Tada se životno važne hranjive tvari učinkovitije prenose po tijelu , privremeno se smanjuje krvni tlak i brzina pulsa. Masaža djeluje kao i piling pomažući eliminiciju mrtvih kožnih stanica. Vraća elastičnost i pokretljivost tjelesnih tkiva, djeluje na limfni sustav pomažući tijelu da se oslobodi mliječnih kiselina i drugog kemijskog otpada. Istraživanja ukazuju na to da se razina hormona stresa, kao što je kortizol, smanjuje tijekom masaže, dok se razina hormona dobrobiti kao što je oksitocin znatno povećava. Hormoni stresa tada slabije djeluju na imunološki sustav.


Danas postoje razne vrste masaža, a neke od njih su sportska masaža, medicinska masaža, shiatsu masaža, akupresura, aromamasaža, refleksologija, limfna drenaža, masaža vulkanskim kamenjem, ayurveda, anticelulitna masaža, masaža sa čokoladom, tajlandska masaža, raindrop masaža, pinda masaža, prenatalna masaža, vakuum masaža.
Zaista su brojne dobrobiti masaže, kao što ste mogli pročitati ne samo na tjelesni sustav već i na psihu, zato ju priglite objeručke i priuštite si češće jednu od masaža koja vam odgovara. Još uvijek se u našem društvu smatra da je odlazak na masažu luksuz koji si ne može svatko priuštiti, ali je istina malo drugačija. Pola sata masaže košta kao jedna runda pića u kafiću što si svatko priušti ne gledajući na to kao na luksuz. Fino je popiti kavu ili pivicu u dobrom društvu, ali ne zaboravite i na svoje zdravlje.

Petra Gerić

(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)