Aktualno Županija

Mladi filmaši iz cijelog svijeta okupili se u Karlovcu

Svečano otvoren 10. Four River Film Festival i 22. Filmska revija mladeži
Karlovac je opet u žutom, opet u samom svjetskom središtu kada je u pitanju film mladih! U Gradskom kazalištu Zorin dom svečano su otvoreni 10. međunarodni Four River Film Festival i 22. Filmska revija mladeži, na koje je ove godine prijavljeno čak 1.013 filmova sa svih kontinenata, među njima i naslovi koji su prikazivani u službenoj konkurenciji najvećih svjetskih festivala u Cannesu i Sundanceu. To dovoljno govori o kvaliteti i prepoznatljivosti karlovačkih festivala, a atmosfera u Zorin domu isto tako najbolje svjedoči o tome da je riječ i o festivalima druženja, prijateljstva i zabave mladih iz cijelog svijeta.

O najboljima će ove godine odlučivati filmašica i producentica iz Britanskog filmskog instituta, Allison McCloskey, glumac Frano Mašković te nekadašnji laureat Revije, vizualni umjetnik Luka Hrgović. Veliki žiri dodjeljuje ukupno devet nagrada. Žiri mladih pak uključuje gotovo trideset članova i to iz Mađarske, Njemačke, Makedonije, Italije, Slovenije, Hrvatske i BiH. A, upravo su polaznici spomenute radionice zaslužni za ovogodišnji foršpan Revije i Festivala.

Ceremoniju otvaranja vodili su glumci Hrvojka Begović i Adrian Pezdirc te radijski voditelj Frano Domitrović. Nazočnima su se obratili, redom, župan Damir Jelić, dogradonačelnica Andreja Navijalić, predsjednik Hrvatskog filmskog saveza Tonći Gaćina i koordinatorica festivala i revije i jedna od začetnica ovog velikog projekta, Marija Ratković Vidaković.
U sklopu svečanog otvaranja održana je i projekcija igrano-dokumentarnog filma “Kratki Izlet” Igora Bezinovića. Riječ je o pobjedniku ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, nastalom prema motivima iz istoimenog romana Antuna Šoljana. Taj hibrid dokumentarnog filma i fikcije prati Stolu, mladića u kasnim dvadesetima, koji ljeto provodi u Istri tulumareći po festivalima. Film je predstavio i najavio koscenarist i glavni glumac Ante Zlatko Stolica.
Nakon projekcije filma, od 23 sata, održan je zabavni program uz zagrebački rock bend 4head u Kazališnoj kavani.

I danas je na rasporedu bogat program – sve kreće u 9:30 sati prvom natjecateljskom projekcijom u Zorin domu, a već u 12 sati na rasporedu je druga. Publika će danas moći vidjeti ukupno 22 filma iz Hrvatske, SAD-a, Švedske, Poljske, Libanona, Grčke i Jordana. Čast da otvori natjecateljske projekcije pripala je jednom od dva karlovačka filma u konkurenciji – kratkom igranom filmu “Dude, Where’s My Bike”. (kaportal.hr)