Aktualno OG sada Ogulin

Domitrović: “Stanje je za sad pod kontrolom”

“Stanje na terenu je trenutno pod kontrolom, kiša  pada prilično jakim intenzitetom, ali rijeka Dobra je još  uvijek u svojem koritu  i trenutno ne prijeti izljevom”- kazao nam je gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović, napomenuvši da vodostaj Dobre raste oko 9 centimetara na sat i da se, ako tako nastavi, izlijevanje može dogoditi za desetak sati.
Sve pripremne radnje su izvršene, sve službe su na terenu, još uvijek se dograđuju zečji nasipi, pune se vreće s pijeskom i dostavljaju se prema potrebama i prema pozivima direktno na teren. Tako je i u Kirasićima koje smo obišli oko podneva. Mještani su se okupili i čekaju razvoj situacije, a u punjenju i dopremanju vreće pomagala im je Hrvatska vojska koja je smještena u vojarni na Sv. Petru.
Građani mogu dobiti vreće s pijeskom pozivom na broj telefona 047/531-093, a oni koji trebaju pomoć oko micanja namještaja iz ugroženih prostorija na višu kotu pomoć mogu tražiti od Crvenog križa na broj mobitela 099/608-7444 i fiksnog telefona 047/522-631. Brojevi Crvenog križa mogu se nazvati i u slučaju potrebe za hranom.
Trenutno su sve  snage usredotočene na pripremu od nove poplave, a sanacija već poplavljenog područja u ovom trenutku nije moguća zbog iznimno lošeg vremena.
Zavod za javno zdravstvo je putem Stožera građanima uputio Mjere za sprječavanja nastajanja i širenja zaraznih bolesti, od korištenja hrane u izvanrednim okolnostima do zabrane korištenja vode za jelo, piće i osobnu higijenu iz svojih bunara ili crpki, već samo iz gradskog sustava ili flaširanu.
Trenutno se na ogulinskom području, prema podacima MORH-a, nalaze 72 vojnika, te 12 pumpi za vodu i amfibija.
Sjednica Stožera za civilnu zaštitu zakazana je za 15 sati.