Aktualno S prirodom S vama kroz svaki dan U korak s prirodom

Čišćenje organizma- zašto, kako i kada

Ako na internetu u tražilicu upišete čišćenje organizma izbaciti će vam brojne članke sa raznim metodama i savjetima. Nekome tko je odlučio napraviti detoksikaciju organizma ili samo jednog organa, a ne zna od kuda krenuti,nadam se da će ovaj članak pomoći.
Probat ću kratko i jasno približiti temu,sažeti metode detoksikacije, te pojasniti zašto je čišćenje organizma preporučljivo.
U većini članaka na koje možete naići kao najbolje vrijeme za čišćenje organizma navodi se proljeće. Moje skromno mišljenje je da je uvijek najbolje vrijeme za nekoga čiji organizam traži čišćenje.
Što znači čišćenje organizma i kako znati da organizam traži čišćenje?
Čišćenje organizma znači što više eliminirati iz organizma toksične tvari koje ulaze u tijelo iz našeg okruženja i hrane. Detoksikacijom ili čišćenjem pomažemo našem tijelu vratiti prirodnu ravnotežu.
Ako se osjećate usporeno, mlitavo, stalno umorno, boležljivi ste, koncentracija vam je niska, imate loš zadah, probleme sa kožom, depresivni ste, imate lošu probavu, zatvor, nadutost moguće da je riječ samo o zasićenosti organizma štetnim tvarima i da vam organizam daje signale.
Od kuda dolaze toksini?
Za početak ih primite preko pupčane vrpce od majke, zatim preko hrane (pesticidi, fungicidi, fosfati, organokloridi), lijekova, kozmetičkih proizvoda (konzervansi, umjetne boje i mirisi te ostali sintetički spojevi), iz radnog okuženja i zraka.
Vaše tijelo ima svoje sustave eliminacije toksina- limfni sustav, jetra, bubrezi, crijeva, pluća, koža, ali ako su preopterećeni i zasićeni , organizam ne može više funkcionirati na pravi način i treba našu pomoć.


Još jedna informacija koja će vas možda motivirati da provedete detoksikaciju organizma je da narod Burusho iz doline Hunza koji redovito provode post (jedan od oblika čišćenja organizma) žive u prosjeku 110-120 godina. Postoji doba godine kada ništa ne jedu, poznat kao “gladno proljeće”. Voće je tada još uvijek nezrelo pa isključivo piju sok (svojevrsni kompot) od suhe marelice. Na tome žive i do tri mjeseca. Za njihovu dugovječnost nije zaslužan samo post, ali sigurno da doprinosi njihovoj vitalnosti i zdravlju.
U ovom članku ću nabrojati najčešće i najpoznatije metode čišćenja organizma, a u nekim narednim člancima ću se pojedinih metoda dotaknuti detaljnije, jer zaista zaslužuju koji redak više.
Možete napraviti detoksikaciju pojedinih tjelesnih organa:
 Čišćenje jetre od kamenca prema dr. Clark uz pomoć maslinovog ulja i soka grejpa.
 Čišćenje kože suhim četkanjem- metodu koju je uveo finski doktor Paavo Airola
 Čišćenje crijeva klistirom, hidroklon terapijom, prirodnim laksativom- psilium, prehranom- chia sjemenke, sjemenke lana i komorača, vlaknastom hranom, probioticima
 Čišćenje bubrega receptom prema dr. Clark, biljkama- đumbir, maslačak, kopriva, peršin.., namirnicama poput lubenice, soka limuna, brusnice i vitaminima
 Čišćenje pluća od katrana i toksina: vježbama disanja, inhalacijama eteričnim uljima, namirnicama poput čilija, luka, vode, te biljkama poput potočarke i đumbira.
 Čišćenje uha i sinusa bio hopi svijećama

Čišćenje organizma od toksina i teških metala možete provesti pomoću:
 Prirodnih kelata (vežu i uklanjaju teške metale iz tijela) kao što je Zeolit-čisti organizam od pogubnog utjecaja organskih i kemijskih toksina, prvenstveno od teških metala (olova, arsena, žive, nikla, kroma i drugih), zatim pomoću klorofila koji je najvažniji kelat u prirodi, te zelene gline koja prodire kroz pore kože i izvlači iz organizma toksine
 Saune koja poboljšava cirkulaciju u krvi, potiče izbacivanje toksina iz tijela, čisti i pomlađuje cijeli organizam
 Posta tj. privremenog izbacivanje krutih namirnica s jelovnika, odnosno drastičnog smanjenja unosa kalorija u organizam. Post može uključivati samo pijenje vode bez unosa nutrijenata ili konzumaciju svježe cijeđenih sokova od povrća i voća, a sve to kako bi se tijelo iznutra ispralo od toksina.
 Detoks dijete koja ima osnovne principe: unositi više tekućine i piti biljne čajeve za čišćenje organizma, izbjegavati kavu, alkohol, čokoladu, birati laganiju hranu, izbjegavati rafinirane namirnice, ograničiti mliječne proizvode, odabrati vegetarijansku prehranu,jesti što više sirove hrane, više odmarati, reducirati stres.
Čišćenje od parazita možete provesti antiparazitnim programom. Riječ je i preparatu koji se sastoji od tri biljke: crni orah, pelin, klinčić.
Prostor možete očistiti od toksina sobnim biljkama poput Mirni ljiljan – Spathiphyllum, Zlatni puzavac – Epipremnum aureum, Kućna paprat – Nephrolepis exaltata, Zeleni ljiljan – Chlorophytum comosum, Svekrvin jezik – Sansevieria trifasciata, Fikus gumijevac – Ficus elastica robusta.
Još savjet,dva za kraj:
Izloženost otrovima nije moguće u potpunosti eliminirati, no treba je smanjiti na najmanju moguću mjeru. Ne koristite prerađenu hranu, šećer, umjetni šećer, rafinirana ulja i namirnice s GM porijeklom. Ne konzumirajte voće i povrće koje je kemijski tretirano. Ne pijte flaširanu vodu – otkriveno je da plastične flaše ispuštaju preko 24000 kemikalija u vodu, eliminirajte ili smanjite uporabu lijekova i zamijenite ih prirodnim alternativama. Novu odjeću obavezno operite prije nošenja, po mogućnosti s ekološki prihvatljivim deterdžentima koji su pogodni za kožu. Zamijenite umjetnu kozmetiku i sredstva za osobnu higijenu s preparatima na prirodnoj bazi. Što više boravite na suncu i svježem zraku.

Petra Gerić

(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)