Aktualno Županija

Liječnička pogreška: Opća bolnica Karlovac kriva je za smrt bebe, roditeljima mora platiti pola milijuna kuna

Zbog liječničke pogreške koja je dovela do smrti njihove bebe pri porodu Opća bolnica Karlovac morat će bračnom paru s područja Karlovačke županije isplatiti odštetu u iznosu od 440.000 kuna te troškove postupka u iznosu od 85.000 kuna, odlučio je tako nepravomoćno Općinski sud u Karlovcu. Istovremeno, par mora platiti 133.000 kuna sudskih troškova liječnici, koja je bila drugotužena u ovom postupku, međutim, sud ju je oslobodio odgovornosti.

“Postupali smo po pravilima struke”

Mučni događaj zbio se još 2005. godine, kada je majka u 40. tjednu trudnoće od svoje liječnice upućena na porod u Opću bolnicu Karlovac. Ultrazvučne snimke su pokazivale da je beba izuzetno krupna, preko 60 cm i teška gootovo 5500 grama, a kako je rodilja bila izuzetno sitne građe po pravilima struke se trebalo pristupiti porodu carskim rezom. No, tada dežurna liječnica je usprkos svim mjerenjima i dva ultrazvučna pregleda, kao i prirodnim trudovima koji su nastupili, odlučila obaviti porod na uobičajeni način, iako je i majka tražila porod carskim rezom. Beba je zapela u zdjelici, ali ni tada se nije išlo na carski rez, već je korišten vakuumski ekstraktor. Na bebi su tada nastale takve ozljede pluća i glave koje su dovele do smrti. Takvo ponašanje ima se smatrati liječničkom pogreškom, navode u tužbi roditelji, koji su prvotni odštetni zehtjev podigli na 850.000 kuna, no kasnije je on smanjen.

Dvoje tuženih, Bolnica i liječnica, i odgovoru na tužbu navode kako uslijed poroda nije došlo da narušavanja zdravlja tužiteljice, te da je kod poroda došlo do zastoja ramena djeteta, pa uz “manipulaciju medicinske sestre-primalje nije došlo do poroda ramena”.

Trebali su ići na hitni carski rez

– U konkretnom slučaju se radilo o izuzetno rijetkoj komplikaciji koju je danas dostupnim metodama teško predvidjeti, a postupci koji su pokušavani (porod ramena) su provedeni u skladu s pravilima struke, ali nažalost smrtni ishod djeteta u ovom slučaju se nije mogao prevenirati. Iako se očekivalo veliko dijete, nije bilo indikacija za carski rez, tim više što se radilo o drugorotkinji, a postupalo se u skladu s pravilima medicinske struke pa stoga ne postoji krivnja ni odgovornost I-tužene ni njezinih djelatnika – branili su se u Bolnici.

Uslijedio je dokazni potupak s brojnim vještačenjima.Stručni tim vještaka različitih specijalnosti i to vještaka ginekologa dr. Josipa Đelmiša i vještaka patologa dr. Josipa Škavića je utvrdio da su liječnici I-tužene prilikom poroda tužiteljice učinili propust.

– Kada su opstetričari postavili dijagnozu fetalne patnje s obzirom na makrosomno dijete (fetus) trebali su porođaj dovršiti hitnim carskim rezom, a ne vakuum ekstrakcijom. Vjerojatnost nastanka distorcije ramena kod makrosomne djece se povećava, a vakuum ekstrakcijom se kod makrosomnog djeteta potencira nastanak distorcije ramena. Nakon rađanja glavice, zbog zapelog obično prednjeg ramena dijete ne diše, a dotok krivi i kisika preko placente prestaje zbog kompresije pupkovine između tijela djeteta i zdjelice majke, pa ako oslobađanje ramena potraje dulje od 10-15 minuta dijete se rađa u teškoj hipoksiji-metaboličkoj acidozi što rezultira trajnim oštećenjem mozga ili se rađa mrtvo – zaključili su stručnjaci.

Loša procjena

U konkretnom slučaju liječnici su zbog loše procjene i odluke za hitno dovršenje porođaja asfiktičnog makrosomnog djeteta vaginalnim operativnim putem učinili propust. Da se pristupilo porođaju carskim rezom prije indukcije porođaja, a i prije odluke o dovršenju porođaja vakuumekstrakcijom bila bi izbjegnuta smrt djeteta, smatraju vještaci.

– Sud utvrđuje da se u konkretnom slučaju radi o propustima liječničkog tima I-tužene Opće bolnice Karlovac i II-tužene liječnice. Liječnički tim je u konkretnom slučaju hitno trebao porod dovršiti carskim rezom da bi se spriječile moguće posljedice vaginalnog operativnog rađanja makrosomnog asfiktičnog djeteta, što nije u skladu s pravilima liječničke struke. Liječnici su ne namjerno, nego zbog loše procjene i odluke za hitno dovršenje porođaja asfiktičnog makrosomnog djeteta vaginalnim operativnim putem učinili propust, pa je ubrzo nakon porođaja došlo do smrti djeteta – obrazlaže karlovački Sud, navodeći kako je tuženu liječnicu oslobodio odgovornosti jer nije dokazano da je propust učinila namjerno. (kaportal.hr)