Aktualno Sport

Šuker potvrdio: Zlatko Dalić je novi hrvatski izbornik

Zlatko Dalić izabran je za nasljednika smijenjenog Ante Čačića kao izbornik hrvatske nogometne reprezentacije i vodit će je u dvoboju posljednjeg kola skupine I kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. protiv Ukrajine u Kijevu, objavio je u subotu na izvanrednoj konferenciji za medije u Zagrebu predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker.

Zlatko Dalić je bio u Splitu i odmah kad smo ga kontaktirali odmah prihvatio je naš poziv. Još uvijek imamo mogućnost izboriti doigravanje i plasirati se na Svjetsko prvenstvo. Hrvatski je trener i zaslužio je ovu priliku, izjavio je predsjednik HNS-a.
Za hrvatsku nogometnu javnost i navijače najvažnije je da je novi izbornik Zlatko Dalić koji će voditi reprezentaciju u odlučujućoj utakmici protiv Ukrajine u Kijevu i nadamo se pozitivnom rezultatu. To je jednoglasna odluka Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, izjavio je na konferenciji za medije predsjednik HNS-a Davor Šuker.

Šuker je rekao kako je nakon burne analize i rasprave u petak nakon utakmice s Finskom raskinut ugovor s dosadašnjim izbornikom Antom Čačićem, a da je Dalić izabran među četvoricom kandidata koje predsjednik HNS-a u ovom trenutku nije želio imenovati.

Ako pogledate kroz povijest, uvijek su priliku dobivali hrvatski treneri. Od Slavena Bilića, Igora Štimca, Nike Kovača i Ante Čačića. To je bila misao vodilja i da damo šansu. U ovom trenutku je tako, a što će biti u budućnosti – ne znam, rekao je Davor Šuker.

Dalić je odmah u prvoj sekundi razgovora prihvatio poziv, bez ikakvog ali. Sjeo je u auto i vodit će momčad u Kijevu. Najvažnije ja da imamo novog izbornika i da mu damo maksimalno povjerenje. Na drugom smo mjestu i imamo opcije da uđemo u playoff. Za to vrijedi izginuti. Vjerujem da će rezultat na kraju biti pozitivan, nadam se da će se komad sreće okrenuti i na našu stranu. Idemo zaželjeti ogromnu sreću Zlatku Daliću, dodao je Šuker.
Zlatko Dalić nije bio nazočan izvanrednoj konferenciji za medije u zagrebačkom hotelu As, a reprezentaciji će se priključiti u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman neposredno pred odlazak u Kijev.

Za 50-godišnjeg stručnjaka rođenog 1966. godine u Livnu, ovo će biti najveći izazov u 12-godišnjoj trenerskoj karijeri u kojoj je najveći uspjeh ostvario 2016. godine s Al-Ainom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, s kojim je stigao do finala azijske Lige prvaka.

Hrvatska za izravan plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiju treba pobjedu u Kijevu, uz uvjet da Island kao domaćin ne pobijedi Kosovo, dok će za drugo mjesto i mogući plasman u doigravanje, koje je na rasporedu u studenom, našoj reprezentaciji dovoljan i bod na gostovanju u Ukrajini. (hrt.hr)