Aktualno Županija

I HRT o krađi zelja

S njive u Skradniku kod Josipdola, u 20-ak dana, ukradeno je više od šest tona zelja. Vlasnik toga zemljišta oštećen je za 14.000 kuna, izvijestila je karlovačka Policijska uprava.
Krađe na poljima su učestale, a počinitelj se rijetko pronađe, kazao je načelnik općine Josipdol Zlatko Mihaljević. Naglasio je da je, nakon razminiranja, taj kraj idealan za uzgoj kvalitetnog pa i ekološkog, povrća i zato učestalim krađama s njiva treba stati na kraj.
Njiva s koje je ukradeno zelje u višegogodišnjem je najmu obiteljskog poduzeća “Agrounion” koje ima pogon za proizvodnju i preradu ogulinskog zelja. Mihaljević ističe kako je posebno ružno kad se nekome ukrade urod jer, dodaje, “Agrounion” nije samo posadio i uzgojio zelje, već je mnoge zapuštene parcele iskrčio i doveo u red, što je važno i zbog zaštite od požara i od divljih životinja, posebno divljih svinja.
Građane je pozvao da pomognu policiji u rasvjetljavanju učestalih krađa te da ubuduće prijave policiji svako neovlašteno kretanje nepoznatih ljudi po njivama, posebno ondje gdje je i poljoprivredna mehanizacijom.
Najviše se kradu mladi kukuruz, krumpir i zelje, a učestale su i krađe drveća iz privatnih i državnih šuma.(hrt)