Aktualno Županija

Okrugli stol o HE Lešće: Kad su upozoravali javnost, političari ekologe nazivali šarlatanima, sad skupo plaćamo posljedice

– Upozoravali smo da je Dobra predobra za tako male količine struje. HE Lešće je primjer loše prakse, sve je rađeno naopako i bila je to isključivo politička volja. Nadam se da takvih projekata više neće biti, da se niti jedna hidroelektrana neće graditi na taj način, već da će sve biti napravljeno po propisanim standardima jer okoliš je prostor sviju nas, kazala je Irma Popović Dujmović iz WWF Adria na današnjem okruglom stolu o utjecaju HE Lešće na rijeku Dobru.
Dio je to projekta Transformacija, što ga provode Zeleni Osijek, ZEO Nobilis Čakovec, Eko Pan Karlovac i WWF zajedno s Pravnim fakultetom Osijek kako bi se primjenom najboljih pravnih alata i praksi povećalo sudjelovanje javnosti, transparentnost i borba protiv korupcije kada je u pitanju upravljanje prirodnim resursima.
Da se Dobrom nije dobro upravljalo, gotovo jednoglasna je ocjena sudionika okruglog stola.
– Sve loše na što smo upozoravali, na žalost, se obistinilo. Proglašavani smo šarlatanima, sličnim riječima… ali, struka je rekla svoje, posljedica se osjete. Županija je 2012. osnovala povjerenstvo koje je trebalo utvrditi posljedice, ali njihove zaključke ne znamo. No, štete su ekonomski velike, a u prirodi nemjerljive i nepovratne, rekao je Ivan Mužar iz Eko Pana.
Napomenuo je da HE Lešće sve više utječe i na Kupu, a Dobra više nije rijeka koja je bila, postala je veliki kanal, s posljedicama i po biljnom i životinjskom svijetu. (KAportal)