Aktualno Županija

Najveći problem – plaćanje režija

Je li i u Karlovcu 30 posto građana koji nemaju ni osnovne uvjete za život, koliko se procjenjuje da ih je u Hrvatskoj, može se samo pretpostavljati, baš kao i traže li pomoć oni kojima treba, ali broj onih koji posegnu za nekim oblikom pomoći od Grada posljednjih godina ne raste, štoviše, lani je bio manji nego 2015.

Kako će biti do kraja godine, tek će se znati, ali do početka ovog mjeseca neki oblik pomoći iz socijalnih programa koristilo je 1.650 domaćinstava.

– Najviše su se koristile pomoći za troškove stanovanja i to oko 310 za ogrjev, oko 1.100 za komunalije, oko 350 za električnu energiju, te oko 150 za centralno grijanje, kažu nam u Gradu.

Inače je 16 vrsta pomoći kroz Program subvencija troškova stanovanja i drugih oblika socijalne pomoći, dvije vrste u Programu pomoći za podmirenje troškova stanovanja temeljem Zakona o socijalnoj skrbi, te tri vrste pomoći kroz Program u području zdravstva i međugeneracijske solidarnosti. Za te je namjene Grad planirao više od 4,7 milijuna kuna.

– Ove godine Grad je izdvojio oko 3,4 milijuna kuna za Program subvencija troškova stanovanja i drugih oblika socijalne pomoći, 900 tisuća za Program pomoći za podmirenje troškova stanovanja temeljem Zakona o socijalnoj skrbi, te 460 tisuća kuna za Program zdravstva i međugeneracijske solidarnosti, precizirali su u Gradu na naš upit.
Broj korisnika pomoći iz socijalnih programa mijenja se iz mjeseca u mjesec, ali lani ih je koristilo 1.725 domaćinstava, a 2015. stotinu više – njih ukupno 1.825. (kaportal.hr)