Aktualno Kolumne Pogled sa strane S vama kroz svaki dan

Oči u oči

Ogulin je jedna od rijetkih jedinica lokalne samouprave u kojoj je na vlasti opozicija. Već smo na ovom OGportalu spomenuli da je to rezultat bahatosti dosadašnjeg ogulinskog bastiona HDZ-a, jer je bilo nezamislivo da bi HDZ mogao izgubiti u Ogulinu pa se tako i ponašao. No, nakon ove epizode HDZ je loptu naknadno spustio na zemlju jer je prihvatio gostovanje na Radio Ogulinu u redovnoj nedjeljnoj emisiji „Oči u oči“ u terminu koji je određen za opoziciju ili oporbu. Ma što to značilo.
Dosadašnji HDZ-ov gradonačelnik Turković kojemu su vrata svih medija bila širom otvorena, tu je priliku koristio na kapaljku jer nije htio, nije znao, ali nije bio ni zainteresiran. Za jedne poplave grada saznao je iz medija tek treći dan. Bilo je to slučajno preko vikenda. On je uglavnom radio na rušenju Radio Ogulina, a sa svojim direktorom SKG d.o.o. na obnovi centralnog grijanja u Vijencu Ive Marinkovića, poslovno stambene zgrade na Zrinskom trgu, vjerskih građevina Župnog ureda i crkve Svetog križa. Tako im Bog pomagao.
Danas je županijska i saborska vlast nezadovoljna porazom HDZ-a u Ogulinu, dotadašnji voditelj ogulinskog gradskog HDZ-a morao je odstupiti radi pomlađivanja rukovodećih kadrova i promoviran za predsjednika županijske Skupštine i predsjednika kluba HDZ-a u ogulinskom gradskom Vijeću. I to je nešto.
Dakle, u nedjelju 22. listopada ove godine u redovnoj emisiji „Oči u oči“ na Radio Ogulinu pojavili su se pobjednici na lokalnim izborima u svibnju ove godine, ali kao opozicija, pošto je koalicija na čelu s SDP-om uz nezavisnu listu Željka Stipetića i Siniše Ljubojevića nadmašila broj zastupnika HDZ-a.
Pojavili su se Ivan Vučić kao predsjednik ogulinskog kluba vijećnika HDZ-a i Tomislav Lipošćak kao v.d. predsjednik gradske organizacije HDZ-a. Mladi Tomislav Lipošćak iznenadio je slušateljstvo dobro odigranom rolom, osim krive informacije o izvlaštenju broja parcela za izgradnju retencije, kao da je već svladao politički rječnik i, ostavio Ivana Vučića, veterana željezničarskih sindikalista i dugogodišnjeg člana SKH, prebacivši se u članstvo HDZ-a u zadnji, ali pravi čas. Tu je donedavna napredovao u političkom smislu od gradonačelnika, zamjenika župana, župana, do saborskog zastupnika, a u stručnom smislu završio je prvi stupanj prometnih znanosti u Mostaru, a drugi stupanj na čuvenom Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu kao diplomirani inženjer prometa. Na sumnje mnogih građana da su diplome možda kupljene, sam Ivan Vučić je pred desetak godina preko ROG-a izjavio da je njegova diploma provjerena od policijskih tijela zaduženih za takvu rabotu i da na njoj nema mrlja!
Vučić se, kao i obično, uspio pohvaliti s izvršenim radovima proteklih 27 godina vladavine HDZ-a u kontinuitetu, među koje je naglašeno: rušenje gradskog parka, kanalizacijska mreža s pročistačem, plinofikacija grada, skori početak gradnje retencije, unikatna sportska dvorana za badminton, prvoligaška rasvjeta nogometnog stadiona Jedinstvo, kupoprodaja novih tribina s ostalim sadržajima u prizemlju, projekt skijaškog centra Kranjčevka, sanacija odlagališta otpada Sodol, organizirano rušenje „Mrzle pizde“, rješenje zašto su spaljeni restorani Bjelolasice i Sabljaka, realizacija Urbanističkog plana uređenja jezera Sabljaki, sanacija županijske ceste Ž-3218 (Ogulin-Ribarići-Gornje Zagorje) i Ž-3219 (od Ž-3218 kroz Desmerice do izvora Mrežnice),..
S obzirom da je u emisiju ROG-a pozvan kao predstavnik opozicije (oporbe) na koju nije navikao, bio je osjetno nesiguran i nervozan, nije bio u pravom elementu, tako je nervozan i na sjednici gradskog Vijeća, rekao bih; kao teta Roža, i da je “potrebito” da mu svi pomognemo prebroditi ovu krizu. Pa i on je mnogima pomagao.
Naglasio je, nadalje, da je ovo bila najprljavija kampanja dosada s argumentom trganja izbornih lista HDZ-a. Ja nemam snimku skidanja plakata SDP-a po Bolničkoj ove godine, ali imam svjedoke kako je pred četiri godine u Desmericama kandidat zamjenika gradonačelnika osobno trgao protivničke liste.
Najbitnije pitanje u ovoj emisiji postavio je taj isti oporbeni vijećnik: Tko je zamračio tri milijuna kuna iz Gradskog proračuna – stara ili nova vlast? Ne može vjerovati da je stara vlast ostavila minus u proračunu, ali da je materijal primopredaje sačinjavao 300 stranica vjerojatno bi se znalo – gdje su pare?
Piše: Krešimir Rendulić
(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)