Aktualno OG sada Ogulin

Ogulinska bolnica za usluge čišćenja daje 870.000 kuna – nema dosta čistačica, a ne smije zaposliti nove

Ogulinska bolnica nema dovoljno čistačica, a kako ne smije zaposliti nove, morala je posegnuti za uslugama čišćenja koje godišnje plaća oko 870.000 kuna.
Toliko je, naime, Opća bolnica i bolnica branitelja Domovinskog rata predvidjela za javnu nabavu usluga čišćenja.
Čistačice odlazile u mirovinu
Proteklih je godina broj čistačica zaposlenih u Bolnici smanjivan zbog odlaska u mirovinu, a na njihova mjesta nisu dolazili novi radnici.
– Od nadležnog ministarstva na naša ponovljena traženja nismo dobili odobrenje za novo zapošljavanje čistačica. Unatoč izvršene preraspodjele zaposlenih čistačica više nismo bili u mogućnosti obavljati navedene poslove sa zaposlenim kadrom i stoga smo bili prisiljeni dio usluga čišćenja osigurati javnom nabavom. Provedena javana nabava usluga čišćenja isključivo se odnosi samo na rad čistačica (zaposlenih kod poslodavaca koji prođe na javnom nadmetanju), a ne i na potrošni materijal. Procijenjena vrijednost nabave određena je na način da takve usluge po jednom radniku vanjskog pružatelja usluge ne mogu biti skuplje od postojeće brutto plaće čistačice koja je kod nas u radnom odnosu, odgovorio je na naš upit ravnatelj Josip Zorko.Vanjski pružatelji usluga
Dodao je da su se na takav način odlučili nakon višekratnih analiza koje su pokazale da su svi drugi – npr. cijena po površini očišćenog prostora, cijena čišćenja koja uključuje i potrošni materijal – bili skuplji nego što su prije trošili.
– Postojeće potrebe za održavanjem čistoće u našoj ustanovi zadovoljavamo kombinacijom rada naših radnika – čistačica koje su od ranije u radnom odnosu i radom radnika – čistačica zaposlenih kod vanjskih pružatelja usluga koji prođu na javnom nadmetanju. Cijena koju plaćamo za takav rad po jednom radniku zaposlenom kod vanjskog pružatelja usluga nešto je manja nego što bi za isti rad plaćali naše zaposlenike. Konkretni financijski podaci o ovakvim izdvajanjima ništa ne govore sami za sebe, jer ovise o različitom potrebnom broju djelatnika u različitim periodima, naveo je Zorko. (KAportal)