Aktualno Županija

Karlovac planira postati pametan grad, ali za koliko vremena i novca – još se ne zna

Karlovac će do kraja godine početi izradu Strategije razvoja pametnog grada, no koliko će projekt pametnog grada koštati i kada će biti realiziran, za sad se ne zna, tek da će se provoditi u etapama.

Iz Grada nam pojašnjavaju da je projekt DigitalKA, o kojoj se i nedavno razgovaralo, nastavak višegodišnjih aktivnosti informatizacije rada gradske uprave, digitalizacije poslovnih procesa, te unaprjeđenja digitalne komunikacije uprave s vanjskim privatnim i poslovnim subjektima.

– Odlukom gradonačelnika, ove godine imenovana je i Radna skupina od 10 stalnih članova, kao savjetodavno tijelo gradonačelnika s ciljem izrade strategije razvoja pametnog grada i izrade akcijskog plana provođenja aktivnosti. Projekt obuhvaća kako Gradsku upravu tako i gradske tvrtke i ustanove pa do ostalih poslovnih subjekata i udruga, s ciljem objedinjavanja i razmjene iskustava te integracije razmjene podataka, kažu u Gradu.

Napominju da je Grad na sebe preuzeo aktivnosti razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa internetu većim brzinama, a koja će biti svima dostupna, kao i izradu projekata u svrhu povlačenja sredstava kroz ostale načine sufinanciranja (EU fondovi i ministarstva Republike Hrvatske).

– Kroz javne tribine sa građanima i udrugama, koje će se provoditi u slijedećem periodu, želi se dobiti mišljenje građana o potrebama razvoja digitalnih tehnologija te njihove ideje i prijedlozi. U svakom slučaju, prioritetna područja su: proširenje mogućnosti digitalne komunikacije građana i gradske uprave, unaprjeđenje pristupa turističkim informacijama i razvoj poduzetništva, navode u Gradu. (kaportal.hr)