Aktualno OG sada Ogulin

Sonja Drašković : Osvrt na Dane turizma

Ovogodišnji Dani hrvatskog turizma koji su se održavali na Malom Lošinju ove godine okupili su više od 1.300 sudionika, turističkih djelatnika i djelatnika iz pratećih industrija koji su imali priliku sudjelovati u nizu tematskih predavanja, radionica i okruglih stolova.
Svakako je najveći interes izazvao skup o razvoju hrvatskog turizma koji je okupio predstavnike Vlade Republike Hrvatske i turističkih djelatnika. Zamišljen kao interaktivna rasprava predstavnika Vlade i turističkih djelatnika, ovaj je susret odgovorio na niz pitanja pa tako i na ona najaktualnija; o rekordnim sezonama, koji je limit turista koje mogu primiti pojedini dijelovi naše obale, kako od masovnog turizma doći do elitnog turizma te kako uz jednaki broj dolazaka ostvariti veće prihode, koji su načini za tri mjeseca sezone produljiti na cijelu godinu, možemo li i kako turiste s obale zainteresirati za unutrašnjost zemlje, te gdje pronaći stručnu radnu snagu i kako ih zadržati. Navedenim okruglim stolom moderirao je televizijski i radijski voditelj Mislav Togonal, a uz ministra Cappellija na okruglom stolu sudjelovali su i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskoga sustava Katarina Ivanković Knežević, državna tajnica za more u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Maja Markovčić Kostelac, državni tajnik u Ministarstvu državne imovine Tomislav Boban te zamjenica ravnatelja Porezne uprave Marijana Vuraić Kudeljan. Istaknuta je važnost povezanosti navedenih ministarstava te su najavljeni neki zajednički projekti koji će slijediti i izmjene pratećih zakonskih okvira vezanih uz zakon o turističkom zemljištu, zakon o pružanju usluga u turizmu te zakona o koncesijama s naglaskom na dostupnost plaža.
Održana je i promocija Slavonije uz degustaciju slavonskih specijaliteta i proizvoda, uz nezaobilazne note slavonskih tamburaša i inicijativu da se sljedeći Dani hrvatskog turizma 2018. održe u Slavoniji.
U četvrtak u popodnevnim satima su održane radionice i predavanja, kojih je bio niz u paralelnim terminima. Tako je održana radionica s direktorima predstavništva HTZ-a u svijetu, zatim su prezentirani rezultati istraživanja tajnih kupaca; u trajanju od lipnja do rujna 2017. Heraklea d.o.o., prva specijalizirana agencija za mystery shopping u Hrvatskoj, provela je već tradicionalno istraživanje kvalitete usluge u našem turizmu “Ljeto 2017” kojem je cilj dobiti pravu situaciju na terenu, sliku kako nas gosti vide, snimiti stanje kvalitete usluge kao i dobiti odgovore kako ciljano unaprijediti kvalitetu usluge u našem turizmu.
Posjećene su destinacije duž Jadranske obale, ali i kontinentalne Hrvatske, rezultati su u ukupnom istraživanju su bolji nego prošle godine, što je više nego pohvalno jer je u zadnjih par godina primijećen pad kvalitete usluge.
Tijekom drugog dana održan je i okrugli stol „Turističke destinacije-upravljanje, marketing i brendiranje“ gdje su sudionici raspravljali o hrvatskom turističkom brendu te o razumijevanju potreba turista, jedan od zaključaka je bio i stavljanje turista na prvo mjesto te koliko ima prostora za bolju promociju i unaprjeđenje ponude.
Hrvoje Carić iz Instituta za turizam je održao predavanje o održivom turizmu i njegovoj važnosti za održivi razvoj destinacije, a istaknuo je kako rekordni turistički rezultati koji prate hrvatski turizam osim povećanja dolazaka i noćenja nose i brojne izazove.
U sklopu Dana hrvatskog turizma, tradicionalno su u četvrtak dodijeljene turističke nagrade za najbolje od najboljih u turizmu, i to u sljedećim kategorijama: Kulturna, turistička atrakcija godine, Turistički događaj godine, Inovacija u turizmu godine, Marina godine, Restoran godine, Kamp godine, Turistička agencija godine, Hotel godine, Turistička destinacija godine i nagrada „Anton Štifanić“ – za životno djelo te osobu godine.
Tako je podijeljeno deset nagrada koje su uručili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar turizma Gari Cappelli, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić te potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Josip Zaher.
Najuspješnijom destinacijom za ljetni odmorišni turizam je proglašen Rovinj, najuspješnijom city break destinacijom Split, nagradu za najuspješniju destinaciju turizma zdravlja je dobila Crikvenica, nagradu za autentičnu primorsku destinaciju „Malo misto“ dobila Maslinica s otoka Šolte. U Slavoniju su otišle dvije nagrade, ona za najuspješniju destinaciju kontinentalne Hrvatske Osijeku te za najuspješniju destinaciju ruralnog turizma Baranji. Naša županija je osvojila nagradu za održivi turizam koja je otišla u ruke Javne ustanove Aquatika – slatkovodni akvarij Karlovac.