Aktualno Županija

Hoće li komunalni redari zavirivati u naše vreće za smeće? Nova Uredba nosi niz novosti i nelogičnosti, Petračić tvrdi da ima rješenje?

Što nam donosi nova Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom izgleda da je još uvijek engima za one koji bi je trebali provoditi – gradove i općine, ali i komunalna poduzeća koja se još uvijek nisu niti blizu prilagodila onome što nova regulativa propisuje. Tko će provođenje propisa kontrolirati, možda komunalni redari koje Karlovčani već nazivaju “mitskim bićima” jer u godini dana nisu u stanju naplatiti ni dvije kazne za pseći izmet na javnim površinama!?
Danas se o ovoj problematici oglasila Nezavisna lista Davora Petračića „Naš Karlovac“. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti…
Iako je Zakon o održivom gospodarenju otpadom donesen još 2013. godine, a Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom tek 2017. godine, naš, ali i drugi gradovi moraju u roku tri mjeseca od 01.studenog.2017 , dakle do 01. veljače uskladiti svoje poslovanje sa Uredbom i Zakonom.
To ukratko znači da komunalna poduzeća u roku tri mjeseca trebaju proći preobrazbu iz sakupljača, odvozitelja i odlagača u nekog tko gospodari otpadom, što znači da trebaju osigurati uvijete za održivo i korisno gospodarenje otpadom. Propisanom uredbom nije propisana tehnologija prikupljanja, razdvajanja i zbrinjavanja otpada, već je sve prepušteno lokalnim samoupravama. (Da su znali propisali bi.)
Jedino su propisana dva dvojbena načina naplate otpada i to ona po masi i ona po volumenu kante. Prvi način obračuna po masi dvojben je zbog nedostatka tehničkih rješenja koja bi svakom građaninu izvagala količinu bačenog otpada i po tome mu ispostavljala račun. Drugi način dvojben je zbog naplate po volumenu kante a ne po volumenu odveženog otpada koji je pak nemoguće utvrditi tehnologijom koja je trenutno dostupna. Kanta dakle može biti polu puna, poluprazna ili samo sa jednim opuškom na dnu, a vi ćete uvijek platiti kantu kao da je bila dupkom puna i to onoliko puta koliko ju odluči prazniti komunalno poduzeće.(KAportal)