Aktualno OG sada Ogulin

Plaća, regres, božićnica, topli obrok…

Materijalna prava službenika i namještenika u ogulinskoj gradskoj upravi, bilo je jedno od pitanja s aktualnog sata sjednice Gradskog vijeća. Naime, vijećnica Ljiljana Gračanin poželjela je doznati koja sve prava imaju zaposleni u gradskoj upravi, a nakon što je zamjenica gradonačelnika Ivana Salopek Šumonja sve nabrojila, mnogi su ostali zatečeni.
“Osim plaća, materijalna su prava određena Pravilnikom o radu iz 2014. godine. Tako se putni troškovi obračunavaju u iznosu od 80 posto stvarne cijene karte”- istakla je Ivana Salopek Šumonja, a kako doznajemo ta prava imaju svi, bez obzira na udaljenost od kuće do posla. Visina naknade je mjesečno oko 500 kuna.
Jubilarna nagrada za 10 godina rada iznosi polovicu prosječne neto plaće isplaćene u RH ( trenutno oko 3 tisuće kuna), a porastom godina staža raste i iznos jubilarne nagrade.
Naknada za topli obrok se i dalje isplaćuje i iznosi 25 kuna bruto po radnom danu!
Postoji još materijalnih prava, kao što su regres i božićnica, koje se isplaćuju u neoporezivom iznosu od 2,5 tisuće kuna godišnje.
Također imaju pravo dobiti naknadu za Sv. Nikolu i to za svako djece do 15 godina u iznosu od 600 kuna.
Tu su i takozvani bonovi koji se dijele za Uskrs, a koji se može iskoristiti u nekim od trgovačkih centara.
Što se tiče otpremnine, ona je određena u iznosu od tri prosječne isplaćene plaće u RH, a naknada za bolovanje iznosi 90 posto od iznosa plaće. Oni, dakle, koji nemamo sreću biti službenici i namještenici Grada, u tom bi slučaju dobili 70 posto.
No, ni to nije sve. Ako netko od službenika na bolovanju provede tri mjeseca i više, ima pravo na jednokratnu pomoć u iznosu od jedne prosječne plaće u RH, trenutno oko 6 tisuća kuna.
Postoji i naknada na godine staža, odnosno starosti.  Za muškarce do 60 godina starosti i 35 godina staža, a za žene 55 godina starosti i 30 godina radnog staža, ona iznosi još deset posto od iznosa plaće!
“Smatram da su svi službenici i namještenici u gradskoj upravi imali solidna prava”- zaključila je na kraju svog izlaganja Ivana Salopek Šumonja, s kojom će se vjerojatno složiti i  većina vas, koji o ovim pravima možete samo sanjati!
A da  bi sve bilo još jasnije, potrudili smo se sačiniti nekoliko primjera.
Primjer 1.
Ako ste zaposleni u gradskoj upravi, i imate prosječno 6 tisuća kuna neto plaću, muškarac ste i imate 60 godina starosti i 35 godina staža, svaki mjesec na vaš će račun sjesti, osim plaće i već spomenutih prava,  dodatnih 600-njak kuna.
Primjer 2.
Za razliku od vas koji za marendu kupujete sendvič s parizerom ili ne jedete ništa, da ste zaposlenik gradske uprave dobili bi po danu 25 kuna, što znači da za 20 radnih dana dobivate lijep iznos od 500 kuna. Doduše, bruto, ali nije za baciti…
Primjer 3.
Kad ste zadnji put dobili regres ili Božićnicu? Mnogi se vjerojatno i ne sjećaju, ali to sigurno pamte zaposleni u gradskoj upravi. Njima se svake godine uredno “ukaže” i jedno i drugu u ukupnom iznosu od 2,5 tisućice!
Primjer 4.
Bliži se Sv. Nikola. Ići ćete u neki trgovački centar, na dan kad su na akciji igračke snižene 30 posto, da vašem nasljedniku kupite autić na baterije. Da ste zaposlenik gradske uprave, Sv. Nikola dobio bi vam 600 kuna po svakom djetetu i ne bi se sekirali kad je akcija!
Primjer 5.
Kad smo već kod akcija, mnogi i Uskrsnu šunku kupuju na akcijama. Da ste zaposleni u gradskoj upravi, dobili bi bonić koji bi u trgovini samo zamijenili za šunkicu i još ponešto, da se nađe na blagdanskom stolu!