Aktualno Županija

Sjećate se Karamarkovih tisuću eura? Potpore za novorođenčad daleko od toga – Županija daje 1.500, Grad 1.000 a država 2.300 kuna

Karlovačka županija i u 2018. godini nastavlja dodjelu naknade za opremu novorođenčadi i to u visini od 1.500 kuna.

Pravo na naknadu, stoji u Odluci, roditelj ili posvojitelj čije je novorođeno dijete državljanin Republike Hrvatske i ima prijavljeno prebivalište na području Karlovačke županije. Može biti i strani državljanin ili osoba bez državljanstva, no bitno je da ima stalni boravak na području Karlovačke županije.

Novac za opremu novorođenčadi

– Zahtjev za ostvarivanje prava na naknadu podnosi se u pisanom obliku Upravnom odjelu za zdravstvo u roku od 3 mjeseca od dana rođenja (posvojenja) djeteta za koje se traži naknada. Iznimno, zbog zdravstvenih ili drugih objektivnih razloga, zahtjev se može podnijeti i po isteku tri mjeseca od rođenja djeteta, ali ne kasnije od godinu dana, kažu u Županiji.

Sredstva za provedbu Odluke osigurana su iz Proračuna Karlovačke županije za 2018.
Za prinove u obitelji novčanu naknadu daje i Grad Karlovac i to u visini od tisuću kuna dok je prije nekoliko dana karlovački gradonačelnik Damir Mandić najavio povećanje naknada sa tisuću na tisuću i pol kuna.

Država najizdašnija

Dok su spomenute naknade iz proračuna Grada odnosno Županije, u potporama roditeljima je još uivjek na najizdašnija država, no daleko ispod onog što je svojevremeno HDZ-ov Tomislav Karamarko najavljivao u kampanji – tisuću eura za svako novorođeno dijete. Naime, jednokratnu novčanu potporu u iznosu od 2.328,20 kuna isplaćuje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, a pravo na nju imaju sve zdravstveno osigurane osobe uz uvjete propisane zakonom. Daleko je to od davno obećanih Karamarkovih – tisuću eura za svako novorođeno dijete, no roditeljima i ova pomoć sigurno dobro dođe. (KAportal)