Aktualno Županija

Veliki uspjeh hrvatskih inovatora na izložbi u Nürnbergu – Karlovčanima brončana medalja za hidraulički servomotor

foto Udruga inovatora Hrvatske

Na jednoj od najpoznatijih međunarodnih izložbi inovacija IENA 2017. održanoj u Nürnbergu tijekom protekla tri dana predstavljeno je 14 hrvatskih inovacija od kojih su četiri inovacije nagrađene zlatnom, dvije srebrnom i tri brončanom medaljom, izvijestili su u nedjelju iz Udruge inovatora Hrvatske. Veliki uspjeh zabilježili su i karlovački invovatori.

Hrvatski sudionici u Nürnbergu su boravili u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatske zajednice tehničke kulture i Hrvatske gospodarske komore.

Među nagrađenima pametni bicikl i znanstvena podmornica 

Zlatne medalje osvojili su GRUNNER pametni električni bicikl Ivana Golubića i tvrtke Mobile Vehicle Technology iz Pisarovine, SELF PROP RAIL Dražena Vidovića i tvrtke RŽV Čakovec, aPAD Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i 3D znanstvena podmornica Srednje strukovne škole Samobor i Društva pedagoga tehničke kulture i informatike Samobor, koja je uz zlatnu medalju osvojila i posebno priznanje Korejske agencije za promociju inovacija.

Srebrnu medalju dobio je Medicinski multifunkcionalni vertikalizacijski krevet Borisa Perovskog i tvrtke Bernarda iz Pušćina i Uređaj za detekciju i dojavu pada motocikla i lokacije vozača inovatora Siniše Brođanca.

Brončana medalja pripada je Hidrauličkom servomotoru za automatski start turbine u energanama rafinerije nafte u ex zoni, inovatora Damira Rogoza, Antuna Miholovića i Tvornice Turbina Karlovac, MIKRO ARM-u Tehničke škole Karlovac i Višenamjenskim dvorišnim vratima u sklopu pametne kuće, inovatora Srednje tehničke škole Fausta Vrančića iz Zagreba.

Inovacija Nevidljivo označavanje u vizualnom i infracrvenom spektru na tekstilu s ink jet tehnologijom, grupe autora s Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, nagrađena je posebnom nagradom Kineske asocijacije inovatora.

Na izložbi u Nürnberg predstavljeno je više od 800 inovacija iz 31 zemlje svijeta.

Najveće zanimanje izazvale su inovacije mladih inovatora koji su pokazali izvanredan inovativni potencijal i uspjeli zainteresirali brojne predstavnike gospodarskog sektora. I ove godine posebno su se istaknuli mladi inovatori iz Hrvatske i još jednom potvrdili izvrsnost i konkurentnost u međunarodnim okvirima, stoji u priopćenju.(KAportal)