Aktualno OG sada Ogulin

EU novac za poljoprivrednike

Ovih dana obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima počele su pristizati privremene odluke o raspodjeli sredstava iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. za Podmjeru 6.3. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava”. Kako neslužbeno doznajemo,  15-ak poljoprivrednih gospodarstava sa područja grada Ogulina uspjelo je proći na natječaju, iako je ovaj drugi po redu natječaj bio iznimno zanimljiv  poljoprivrednicima, predano je 4189 zahtjeva a sredstava je bilo samo za 1334 tj. 150 milijuna kuna.
Podmjera 6.3. je mjera kojoj je cilj modernizacija i/ili povećanje ekonomske veličine malih poljoprivrednih gospodarstava. Svako gospodarstvo koje zadovolji uvjete natječaja dobiva bespovratno 15.000,00 eura za programe navedene u poslovnom planu. Projekti koji se financiraju iz ovog programa uglavnom služe za podizanje višegodišnjih nasada, kupnju traktora i opreme kako bi se modernizirala poljoprivredna proizvodnja, uređenje proizvodnih i degustacijskih prostorija, obnovi matičnih stada, razvoju stočarstva, ratarstva, pčelarstva i sl.
Nakon proteka roka za žalbe Agencija za plaćanje u poljoprivredi će izdati konačne odluke te će potpisati ugovore sa ogulinskim poljoprivrednim gospodarstvima i isplatiti prvu ratu od 56.694,75kn za realizaciju prijavljenih programa. Završetkom programa poljoprivrednicima će biti isplaćena i druga rata u istom iznosu što ukupno iznosi 113.389,50kn tj. 15.000,00 eura. Europska unija sufinancira ovaj program sa 85% iznosa, dok Republika Hrvatska financira ostatak od 15%.
Na ovom natječaju na području grada Ogulina poljoprivrednicima je dodijeljeno oko 1,6 milijuna kuna što nije zanemariv iznos, za razliku od prvog natječaja ove mjere, gdje su u realizaciji samo dva programa sa područja grada Ogulina ukupnog iznosa 30.000,00 eura. Grad Ogulin ima veliku pogodnost što se nalazi na brdsko planinskom području, te je samim time i veća mogućnost uspjeha.
Krajem 2017. godine prema programu raspisivanja natječaja Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju planiran je 3. natječaj iz mjere 6.3. te nova prilika ogulinskim malim poljoprivrednicima za bespovratnim sredstvima iz EU.