Aktualno Županija

Iza Hostela Karlovac u Selcu uspješna turistička sezona – no iako je okončana, hostel još prima goste

Iako je prošlo već 60 godina od postojanja Hostel Karlovac u Selcu, omiljeno karlovačko odmaralište, jednako je popularno kao na samom početku ali s malom razlikom. I dok su u početku gosti isključivo bili Karlovčanke i Karlovčani danas u Hostel dolaze turisti sa svih strana svijeta, naročito mladi.

Na svom devetomjesečnom putovanju kroz Europu u Selce su „zalutali“ Emily Jacobs, 28-godišnja Kanađanka, i njen vršnjak i dečko Novozelanđanin Joseph Berkers. Tri godine su već par, a za put života kako su ga nazvali pripremali su se oko godinu i pol dana. Ništa tu ne bi bilo neobično da iz Londona preko skadinavskih zemlja nisu krenuli biciklima. Prosječno prijeđu oko 100 kilometara, a put prilagođavaju raspoloženju i vremenskim prilikama.
– Iz Londona smo krenuli 23. travnja. Najprije smo se uputili u Francusku, Belgiju, Nizozemsku, Njemačku i Dansku. Nakon toga smo produžili na sjever za Norvešku, Finsku i Švedsku da bi se ponovno vratili u Njemačku i dalje u Austriju, Sloveniju i evo nas tu u prekrasnoj Hrvatskoj. Ovdje namjeravamo provesti oko tri tjedna pa produžiti za BiH, Crnu Goru i preko Albanije završiti u Grčkoj iz koje se krajem siječnja sljedeće godine zrakoplovom vraćamo kući u New Zealand, u Hamilton – priča Joseph.
On i njegova djevojka inženjeri su građevine i kažu da ih kod kuće po povratku čeka siguran i dobro plaćen posao. Inače, puni su dojmova i događaja s putovanja. Ništa im nije bilo teško, od zamrznuti šatora prilikom noćenja u austrijskim Alpama preko slomljenih bicikla do zatvorenih vrata hostela. Ističu da su toliko toga naučili o Europi i njenim stanovnicima, o ljubaznim građanima uvijek spremnim na pomoć… Jednostavno, fascinirani su svime što su vidjeli i proživjeli. Napomenuli su da su za ovo putovanje štedjeli preko dvije godine i da im je dobro gospodarenje novcem jedan od glavnih preduvjeta uspješnog putovanja.(KAportal)