Aktualno OG sada Ogulin

Nakon skoro svakog vikenda ostaju tragovi-razbijene boce i prozori,stakla posvuda…

Nakon što smo danas objavili što i kako radi policija na sprečavanju nesavjesnog ponašanja pojedinaca koji su počinili štetu u naselju Struga, Vijencu Ive Marinkovića i na sportskoj dvorani, dobili smo i odgovor zamjenika gradonačelnika Daniela Vukelje. On navodi:
“Upoznati smo s vandalizmima i remećenjem javnog reda i mira koji se događaju u Ogulinu, ne samo u noći 11. studenog nego i tijekom ostalih, brojnih vikenda u godini. Naime, nakon skoro svakog vikenda, osobno svjedočimo velikim količinama razbijenog stakla koje nas u ponedjeljak dočeka u dvorištu zgrade gradske uprave. Nedavno nam je na zgradi gradske uprave razbijeno staklo na prozoru u kome je završila čaša iz obližnjeg ugostiteljskog objekta. Također nam je poznato da je u okolici sportskih dvorana i ugostiteljskih objekata koji rade duže, u prošlosti bilo pucnjave iz vatrenog oružja, tučnjava, vandalizma i drugog rušenja javnog reda i mira.

Što se tiče uništavanja gradske i privatne imovine u noći 11. studenog, a koje je bilo veće od uobičajenog, posebno na području Vijenca Ive Marinkovića i naselja Struga, pretpostavljamo da je ono potaknuto proslavom Martinja i povećanom konzumacijom alkohola.

Što se tiče vašeg pitanja trebaju li građani biti zabrinuti za sigurnost sebe i svoje imovine, u svim slučajevima kada se građani osjećaju nesigurno, kada se narušava javni red i mir, oni mogu pozivom na broj 192 zatražiti intervenciju policije. Ako neka osoba svojim ponašanjem narušava javni red i mir, policija je dužna protiv nje pokrenuti prekršajni postupak, a za prekršaje iz područja javnog reda i mira predviđena je novčana kazna ili kazna zatvora do 30 dana.

Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti zabranjeno je točenje alkohola mlađima od 18 godina, a nadzor nad provedbom ove zabrane vrše turistički inspektori i policijski službenici. Inspekcija zaštite potrošača je nadležna za nadzor prodaje maloljetnicima alkohola u trgovinama.

Vijeće za prevenciju je na zadnjoj sjednici održanoj u ožujku ove godine razmatralo provođenje Odluke o zabrani konzumiranja alkoholnih pića na javnim površinama grada Ogulina. Tada su izneseni podatci PP Ogulin za 2016. godinu o provedbi navedene Odluke po kojima je u spomenutoj godini bilo izrečeno 57 mjera kršiteljima ove Odluke, od kojih 27 usmenih upozorenja, 29 pisanih i podnesen 1 optužni prijedlog.

Gradonačelnik Dalibor Domitrović sastao se  s novim načelnikom PP Ogulin  Goranom Vukeljom kojom prilikom su razgovarali o ovoj temi. Prema izjavi novog načelnika policija će u budućnosti pojačati svoje djelovanje kako bi se smanjila konzumacija alkohola, posebno maloljetnih osoba, kako bi se smanjilo remećenje javnog reda i mira i poboljšala sigurnost građana i njihove imovine, isto kao i javne imovine”- kaže u svom odgovoru Daniel Vukelja.