Aktualno Županija

Mladi karlovački poduzetnici dobili gradske potpore – među njima i Albert Gajšak koji je osmislio hit konzolu MAKERbuino

– Želimo vam uspjeh, znamo da nije jednostavno biti u vlastitom poslu. Mi ćemo se truditi biti od koristi, to je gradskoj upravi osnovni cilj, poručio je gradonačelnik Damir Mandić s današnjeg potpisivanja ugovora o dodjeli potpora malih vrijednosti malim poduzetnicima početnicima.

Posljednje tri ovogodišnje – jer je podnošenje zahtjeva završilo 15. studenog – dobili su BOLFEKi art & graphic design studio, Sandre i Mladena Bolfeka, Studio i7 Ivane Šulentić i CircuitMess Alberta Gajšaka.

Bolfeki, grafička dizajnerica Sandra i akademski slikar Mladen, 12.800 kune utrošit će za laptope, opremu za studio i tečaj crtanja. Otvorili su ga u Zvijezdi, početak su olakšale potpore Zavoda za zapošljavanje, a za posao grafičkog dizajna i tečajeve crtanja i slikanja itekako će dobro doći i ove gradske.

Baš kao i Ivani Šulentić, diplomiranoj ekonomistici koja završava poslijediplomski studij, a otvorila je, također u Zvijezdi, studio za poslovno svjetovanje. Grad joj je dodijelio 7.200 kuna, a utrošit će ih u daljnja ulaganja u poslovni prostor.

Najmlađi poduzetnik, 19-godišnji Albert Gajšak, u Grabriku je, još dok je završavao Gimnaziju, osnovao poduzeće za proizvodnju elektroničkih uređaja za široku potrošnju. Edukacijske igraće konzole u 95 posto slučajeva prodaje u inozemstvo, najviše SAD-u i Velikoj Britaniji. Kazao je kako uglavnom zapošljava mlađe od 25 godina, preko učeničkog i student servisa.
Uložit ćemo u lasersku mašinu za izradu plastičnih CNC kućišta koja se sada izrađuju ovdje, a ne u Zagrebu. Promijenit ćemo i stolariju, rekao je Gajšak.

Njegova je tvrtka sada dobila 5.600 kuna, ali mu je Grad dao i potpore za sudjelovanje na sajmovima, izložbama i pedavanjima, te za proširenje ili unapređenje proizvodnih, IT djelatnosti i komercijalizaciju inovativnih proizvoda pa je ukupan iznos 50.000. kuna.

Grad je do sad, po riječima pročelnice Snježane Turalija, dodijelio 682.000 kuna 45-ero malih poduzetnika. Iduće godine, najavio je Mandić, taj će iznos biti povećan na 1,2 milijuna kuna. (kaportal.hr)