Aktualno Županija

Inkasator za primjer ostalim gradskim tvrtkama – Mandić im poručio da odgovorno poslovanje pokažu u praksi

– Nismo savršeni, ali povratna informacija naših građana je ono najbitnije što nas mijenja u društveno odgovornom poslovanju, rekao je na današnjoj pressici Nikola Rogoz, direktor Inkasatora, ovogodišnjeg dobitnika nagrade Indeks DOP-a za društveno odgovorne odnose sa zajednicom.

Nagradu dodjeljuje Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj u suradnji s HGK, a karlovačka gradska tvrtka jedina je od dobitnika koja se bavi naplatom objedinjenih troškova stanovanja i upravljanjem zgrada. Da bi uopće mogla ući u konkurenciju, odnosno, popuniti indeks DOP, što je činila posljednje četiri godine, pojasnio je Rogoz, mora poslovati financijski stabilno i transparentno, a šlag na torti je društveno odgovorno poslovanje.

U slučaju Inkasatora ono se očituje i u brizi za okoliš i društvo u donošenju odluka, ne samo za poslovne rezultate, ali i o zaposlenicima, te zajednici: građanima, svojim korisnicima, udrugama. Uključili su se tako u različite humanitarne akcije, dali potpore različitim udrugama, ali i krenuli u nagodbe umjesto u sudske sporove s dužnicima.

– Uveli smo razgovore i mogućnost sklapanja nagodbi u prisilnim naplatama pa ulazimo u sporazume s našim građanima koji su u problemima i nisu mogli na vrijeme podmiriti račune, rekao je Rogoz.

Dogovorom oko plaćanja u rokovima prihvatljivim i tvrtki i građanima, Inkasator ipak dođe do svog prihoda, a građani plate dugove i to bez dodatnih, sudskih troškova. Mogao bi to biti model koji će primjenjivati i ostale tvrtke u vlasništvu Grada.

– Nastojat ćemo razvijati ovaj Inkasatorov sustav rješavanja problema naplate. Omogućava našim sugrađanima koji se nađu u financijskim problemima da račune plate na način koji im je prihvatljiv jer na kraju ih, ipak, kao i svi mi, moraju platiti. Ovaj primjer Inkasatora mogu slijediti i druge tvrtke u svom poslovanju, poručio je Mandić, dodavši da u svoj način rada mogu implementirati i neke druge Inkasatorove aktivnosti.

Tvrtka je, po njegovu mišljenju, nagradu zasluženo osvojila pa će i ono puno važnije od nagrade, njen sadržaj, raspraviti s ostalim gradskim tvrtkama i ustanovama.

– Da zaista vidimo gdje sve one mogu napraviti korak, dva, tri… naprijed kako bi društveno odgovorno poslovanje bilo vidljivo i efikasno, praksa, a ne samo težnja kojoj svi idu, naglasio je Mandić.

Govoreći o projektima energetske obnove višestambenih zgrada, najavio je da bi, uz ostale potpore, u proračunu za 2018. trebala biti i jedna “socijalna”: milijun kuna kojim će Inkasator i Grad “uskočiti” kako se zbog obnove ne bi dizala pričuva što mnogi umirovljenici ne bi mogli platiti. (kaportal.hr)