Aktualno Županija

Karlovčaninu poreznici u kafiću pronašli aparat za igre na sreću koji je držao na crno – sud mu je odrezao drakonsku kaznu

Zbog aparata za elektronske igre na sreću, koji nije prijavio Ministarstvu financija, Karlovčanin će morati platiti kaznu od čak 40.000 kuna. Njegova je nevolja što je vlasnik poduzeća, odnosno kafića u kojem je zatečen sporni aparat u kojemu je tijekom inspekcijskog nazora bilo 375 kuna zarađenih na crno, ali on je vlasnik i drugog poduzeća, onog koje je taj aparat iznajmilo njegovom prvom poduzeću.

Visoka novčana kazna

Općinski sud u Karlovcu njega kao odgovornu osobu tako je kaznio s 10.000 kuna kazne, a svaku pravnu osobu po 15.000 kuna. Kako im je objema vlasnik, jasno je da će morati sve skupa platiti čak 40.000 kuna.

Sud smatra da je on s ciljem da drugom pribavi imovinsku korist bez odobrenja nadležnog tijela priređivao igre na sreću, čime je ostvario objektivna obilježja kaznenog djela. Smatraju da je prilikom počinjenja kaznenog djela postupao s izravnom namjerom, jer je bio svjestan svojih djela, a sud mu nije našao nikakvih ispričavajućih razloga, zbog čega ga je i proglasio krivim te ga kaznio.

Kazne primjerene?
Sud smatra da su “kazne primjerene težini kaznenog djela, ličnostima okrivljenoga i svim okolnostima slučaja, kao i da će ga na ovaj način odvratiti od daljnjeg činjenja kaznenog djela, a ostalima uputiti jasnu poruku o štetnosti činjenja kaznenih djela i pravednosti kažnjavanja počinitelja”.

Svaki od okrivljenika morat će platiti i troškove postupka u iznosima od po 500 kuna. (kaportal.hr)