“Novi zakon o braniteljima ne predstavlja rizik za proračun”

Vlada je u Sabor uputila konačni prijedlog zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. Za njegovu provedbu potrebno je još 283 milijuna kuna, a sav je novac osiguran u okviru limita ukupnih rashoda državnog proračuna za razdoblje od 2018. do 2020. godine. Taj je zakon u jesenskim prognozama Europske unije, uz Agrokor, naveden kao potencijalni rizik za povećanje duga države.

Premijer Plenković, koji u Bruxellesu sudjeluje na sastanku na vrhu EU-a i zemalja Istočnog partnerstva, tvrdi da razloga za zabrinutost nema.

“Što se Agrokora tiče, mi vodimo računa da proces restrukturiranja traje i da se ide prema nagodbi. Ono što je najvažnije jest da je sve ovo što se da sada uradilo, a uradilo se jako puno da se spriječe posljedice za hrvatsku ekonomiju i sustav, bilo bez troškova za državni proračun i za sve naše ljude”, rekao je Plenković. “Što se tiče proračuna za Ministarstvo hrvatskih branitelja, sve je u skladu s procjenom financijskog učinka ovoga zakona koji stupa na snagu 1. siječnja 2018., sredstva su alocirana i tu ne vidim nikakvih problema i mislim da bilo kakva zabrinutost s te strane nije utemeljena”, rekao je Plenković.

Plenković je doputovao u Bruxelles, gdje će sudjelovati na summitu čelnika EU-a i šest zemalja Istočnog partnerstva, a sinoć je sudjelovao na sastanku čelnika Europske pučke stranke.(hrt)

Komentari