Aktualno Županija

Duga Resa uskoro domaćin velikog gospodarstvenog skupa – nova prilika za poduzetnike i one koji će to tek postati

Duga Resa je prva gradska lokalna samouprava koja je pristupila Zadruzi za etično financiranje, a nešto kasnije odlučila uložiti dodatnih 47.500 kuna u temeljni kapital buduće Etične banke. Od tada je prošlo gotovo dvije godine, no Etična banka usprkos napora osnivača još nije zaživjela, jer nije dobila suglasnost, odnosno licencu Hrvatske narodne banke. Vodstvo Zadruge za etično financiranje sada radi na ponovnom pokušaju osnivanja banke. Valja istaći da ovakve banke već godinama prosperiraju u drugim europskim državama, a Etičnu banku zainteresirani su i u susjednoj Sloveniji te Srbiji.

– Planiramo krajem ove ili početkom naredne godine sa Zadrugom za etično financiranje napraviti jedan veliki gospodarstveni skup u Dugoj Resi, gdje bismo prezentirali sve dobrobiti ove Zadruge u koju je sad uključeno više od 1.300 dionika iz cijele Hrvatske. Želja nam je povezati male tvrtke s našeg područja u virtualne klastere s tvrtkama na drugim područjima, primjerice u Slavoniji, Zagrebu, Istri, kako bi zajednički mogli nastupati na tržištu, rekao je gradonačelnik Tomislav Boljar.

Kako je dodao, to je nešto što imaju dogovoreno, jedino još nije definirali datum, ali i to će učiniti vrlo skoro.

– Uz velik gospodarstveni skup i panel raspravu, bit će tu i radionica, jer želimo malim poduzetnicima ili onima koji će to tek postati, a bave se poljoprivredom, ekologijom, turizmom, obnovljivim izvorima energije ili društvenim poduzetništvom predstaviti sve potencijale koje ima Zadruga, najavio je dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar te pojasnio kako je Grad Duga Resa za članstvo uplatio 2500 kuna i redovito dobiva izvješća od Zadruge, a ulog od 47.500 kuna uplaćen je na poseban račun i ne može se iskoristi za bilo što drugo osim za osnivanje banke, s time da navedeni novac Grad može u svakom trenutku povući.(KAportal)