Aktualno OG sada Ogulin

Novi načelnik ogulinske Policijske postaje Goran Vukelja: “Svoj posao ću odrađivati zakonito, časno i pošteno.”

Na čelno mjesto ogulinske Policijske postaje nedavno je stupio  Goran Vukelja. Oni koji ga poznaju za njega imaju samo riječi hvale, a onima koji ga toliko ne znaju danas ćemo pokušati predstaviti detaljnije i saznati nešto više o njemu u njegovom dosadašnjem radu. Pozivu za razgovor vrlo se rado odazvao i na tome mu zahvaljujemo.

Možete nam reći nešto  o sebi, gdje ste do sada  radili  i kako ste zadovoljni  dosadašnjim radom vodstva PP Ogulin?
Rođen sam 1979. godine u Ogulinu. Po završenoj Srednjoj policijskoj školi 1998. godine bio sam raspoređen na radno mjesto policajac – mornar u Ispostavi pomorske policije Mali Lošinj. U daljnjem periodu od 2000. do 2010. godine obavljao sam poslove temeljne, a potom i kriminalističke policije u Policijskoj postaji Vrbovsko. Od 2010. godine bio sam raspoređen na radnom mjestu policijskog službenika za obradu kriminaliteta u Policijskoj postaji Ogulin. Kao izvanredni student 2007. godine diplomirao sam na Društvenom veleučilištu u Zagrebu i stekao stručni naziv Upravni pravnik, a 2014. godine sam, na Visokoj policijskoj školi u Zagrebu, završio specijalistički diplomski stručni studij Kriminalistike i stekao naziv Stručni specijalist kriminalistike.

Tijekom obavljanja policijskih poslova u sustavu MUP-a, u četiri sam navrata pohvaljivan od strane načelnika policijske uprave, a Odlukom predsjednice Republike Hrvatske 2015. godine odlikovan sam Spomenicom domovinske zahvalnosti.

Zadovoljan sam radom dosadašnjeg vodstva PP Ogulin, iako mjesta za poboljšanje uvijek ima. Trenutno stanje sigurnosti je zadovoljavajuće, međutim, težit ćemo prema još boljem i uspješnijem radu kako bi se povećao osjećaj sigurnosti i povjerenja građana Ogulina i okolnih općina u rad policije.

Kako ste se odlučili  kandidirati za načelnika? Je li  bilo teško proći s obzirom na broj kandidata i što mislite  da je presudilo u odabiru?
Prilikom donošenja odluke o kandidaturi za načelnika policijske postaje najveću su mi potporu dali moji suradnici i kolege koji smatraju da mogu dostojno obavljati poslove načelnika policijske postaje s obzirom na dosadašnje radno iskustvo, stručne kompetencije i profesionalnost. Mogu samo obećati da ću dati sve od sebe da opravdam ukazano mi povjerenje. Odabir načelnika policijskih postaja provodio se putem internog natječaja. Testiranje se sastojalo od pisane provjere poznavanja zakonskih propisa i intervjua, a za načelnike policijskih postaja odabrani su kandidati koji su ostvarili najveći broj bodova iz ove dvije kategorije.

Kako izgleda ovo prvo vrijeme – jeste li možda već požalili?
Budući od 2010. godine radim na poslovima kriminalističke policije u ovoj policijskoj postaji, mogu reći da vrlo dobro poznajem lokalnu zajednicu i njenu problematiku, funkcioniranje sustava i ljude. Smatram da sam se vrlo brzo prilagodio svim zadaćama koje zahtijeva moje novo radno mjesto.
Drago mi je da sam postao načelnik ove policijske postaje i da ću tako još više moći doprinijeti sigurnosti na ovom području, povjerenju građana i ugledu policije. Prije nego što sam se uopće kandidirao za načelnika, bio sam svjestan da ću se morati suočiti s mnogobrojnim izazovima. Ovom prilikom mogu reći da ću, kao i do sada, svoj posao odrađivati zakonito, časno i pošteno.

Planirate  li kakvu reorganizaciju u PP Ogulin?
Radna mjesta u policijskoj postaji sistematizirana su, odnosno uređena Uredbom o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva unutarnjih poslova koju donosi Vlada RH te Pravilnikom o unutarnjem redu. Za svako radno mjesto zakonom su normirani uvjeti koje policijski službenici moraju zadovoljavati, dakle stručna sprema i njihovo osobno zvanje, tako da će se eventualno upražnjena radna mjesta popunjavati samo policijskim službenicima koji udovoljavaju zakonom propisanim kriterijima, a provedbom internih natječaja birat će se kandidati s najboljim kompetencijama.

Hoće li policija biti aktivnija nego do sada? Naime ljudi su nam se često žalili da policajaca nema kad baš trebaju?
Policija postupa temeljem zakonskih ovlasti, samoinicijativno i na traženje nadležnih tijela te po dojavama građana, odmah i žurno. Moram naglasiti da je PP Ogulin prema mjesnoj nadležnosti jedna od najvećih policijskih postaja na razini RH. Događa se da građani zahtijevaju policijske intervencije na dislociranim lokacijama. Primjera radi, ako netko zahtijeva policijsku intervenciju u Drežnici, a ophodnja se trenutno nalazi na području Ogulina, po prirodi stvari za dolazak na samo mjesto događaja potrebno je 30-tak minuta. Ukoliko su sve ophodnje u trenutku poziva zauzete postupanjima na drugim lokacijama, vrijeme dolaska može biti i dulje. Međutim moram naglasiti da policija određuje prioritete postupanja sukladno hitnosti zaprimljenih dojava, odnosno prednost u postupanju će imati dojave hitnije naravi.
Jednako tako, svakodnevnim prostornim i vremenskim planiranjem službe prisutnost policijskih službenika usmjerava se na ona mjesta na kojima se može predvidjeti nazočnost većeg broja građana ili se mogu očekivati određene ugroze, a sve u cilju održavanja sigurnosti i zaštite građana i imovine.

Tko će biti vaši pomoćnici i tko ih imenuje?
Pravilnikom o unutarnjem redu, u PP Ogulin sistematizirana su dva pomoćnika načelnika i to pomoćnik načelnika za poslove policije i pomoćnik načelnika za poslove kriminalističke policije. Ta radna mjesta su popunjena i moji pomoćnici svoje svakodnevne zadaće obavljaju savjesno i profesionalno. Njihova radna mjesta mogu biti upražnjena, primjerice odlaskom u mirovinu, premještajem na njihov zahtjev na neko drugo radno mjesto i slično. Prema pozitivnim zakonskim propisima upražnjena radna mjesta pomoćnika načelnika popunjavaju se, kako sam to već prethodno naveo, internim oglasom. Pomoćnike načelnika, nakon tako provedenog postupka, imenuje načelnik policijske uprave.

Ovo je vaš prvi intervju kao načelnika PP Ogulin. Želite li možda uputiti poruku čitateljima?
Čitateljima i građanima svog postajnog područja poručujem da ću kao načelnik PP Ogulin biti primjer policijskim službenicima svoje postaje. Uložiti ću maksimalne napore kako bi i nadalje u svojim svakodnevnim zadaćama policijski službenici postupali uljudno, profesionalno i zakonito, poštujući sve slobode i prava građana. Uz to, u suradnji sa svim članovima društvene i lokalne zajednice, želim naš svakodnevni suživot učinili što sigurnijim i ugodnijim.