Aktualno Županija

Na poslovima legalizacije radi 20-ak djelatnika Županije, no sad imaju i normu – svaki mora riješiti 40 predmeta mjesečno

Problem nelegaliziranih objekata koji se nagomilavao desetljećima sada rješava dvadesetak djelatnika u županijskom Upravnom odjelu za graditeljstvo i okoliš, no otkad je na snagu stupio novi Zakon zaprimljeno je oko dvjesto novih zahtjeva.

Predmeti i u Agenciji

Kako je za KAportal danas kazala pročelnica Marina Jarnjević, prema starom zakonu riješeno je 5.800 zahtjeva za legalizaciju, ali je i ostalo neriješeno još 4.957.

– 6.583 zahtjeva od Karlovačke županije je preuzela Agencija za ozakonjenje nezakonito
izgrađenih zgrada. Nemamo podataka koliko ih je dosad točno riješeno kod njih, osim onih 2.500 već riješenih koji su nam vraćeni u arhivu, rekla je Jarnjević.

Karlovačka županija je, podsjetimo, među onima na začelju po broju riješenih predmeta pa pročelnica Jarnjević kaže da ne zna jesmo li se maknuli iz ovog kruga, no navodi kako se radi punom parom. Na nivou upravnog odjela rješavaju se zaostali predmeti, po starim zakonima, ali prioritet u ovom času imaju redovni akti za gradnju, ponajviše kapitalni projekti, kao i uporabne dozvole koje se izdaju bez provođenja tehničkog pregleda.

Norma za radnike
– Legalizacija se rješava uz sve navedeno, te svaki od naših 20 djelatnika ima propisanu normu na način da mora svaki mjesec riješiti 40 predmeta. U njih su uključeni svi predmeti koji se izdaju na nivou odjela kao i sama legalizacija, kaže Jarnjević da je 40 predmeta za riješiti puno posla no nema druge nego zasukati rukave.

Novi rok

Rok za podnošenje novih zahtjeva za legalizaciju je 30. lipanj, a objekti koji se legaliziraju moraju biti izgrađeni prije 2011. godine. Bitna informacija za građane je i ta da rješenje o izvedenom stanju, koje se dobiva nakon provođenja postupka legalizacije ima pravnu snagu građevinske i uporabne dozvole u jednom.

– To znači kada dobijete rješenje o izvedenom stanju, morate napraviti elaborat za upisa katastar, a ne ići na uporabnu dozvolu, zaključila je Jarnjević. (kaportal.hr)