Aktualno Županija

Četrdeset godina Karlovčani su se vjenčavali u Vraniczanyevoj – od sljedećeg tjedna sudbonosno “da” izricat će se u Radićevoj

Više od četrdeset godina Karlovčani su svoje sudbonosno “da” izricali u sali za vjenčanja u Vraniczanyevoj ulici. Mnogi su parovi za taj prostor sentimentalno vezani, veseli barjaktari i svatovi često su “gostovali” ispred te zgrade, a nerijetko i tamburaši. Sjećanja obnavljaju fotografije iz foto albuma. Međutim, sala za vjenčanja karlovačkog Matičnog ureda dobila je ključ u bravu, no samo privremeno, jer se iznajmljuje, dok matičar seli u Radićevu ulicu, u prostor nekadašnje knjižare VBZ.

Kako je za KAportal kazala predstojnica Ureda državne uprave Ines Pavlačić, razlozi preseljenja u novu salu su prije svega racionalni sa aspekta ušteda. Naime, u dosadašnjoj se dvorani od 87 četvornih metara plaćao zakup dok se dvorana koristila uglavnom petkom i subotom kad se obično sklapaju brakovi.

Nova sala u Radićevoj

– Ured je od Ministarstva državne imovine dobio na korištenje državni prostor u kojem neće morati plaćati zakup i koji se nalazi u Radićevoj ulici u pješačkoj zoni, pa očekujemo da će on biti građanima i pristupačniji, rekla je predstojnica. Pritom je najavila i otvorenje dvorane u utorak 5. prosinca.

Stara sala je sada u oglasu, a tijekom desetljeća, od 1976. bila je i radno mjesto više generacija karlovačkih matičara. Sad ih je u Matičnom uredu u Karlovcu zaposleno njih osam, dok je do ukidanja bivših matičnih ureda 1998. godine imao njih pet. Tada su, kaže nam predstojnica Pavlačić, matični uredi bili u Mahičnom, Skakavcu, Rečici, Šišljaviću, Sjeničaku, Vukmaniću, Draganiću i Krnjaku. Ova su mjesta imala prije status matičnih ureda, no 1. veljače 1998. godine na snagu je stupila nova Uredba pa su postala matična područja unutar Matičnog ureda Karlovac što su i danas.

Sve više građanskih brakova

Zanimljivo da je sklapanje građanskih brakova kod Karlovčana sve popularnije a ovaj je trend prisutan u nekoliko zadnjih godina. 2013. i 2014. godine sklopljen je po 101 građanski brak, a u 2015. taj se broj popeo na 122 građanski oblik, dok je 2016. u Karlovcu sklopljeno 115 brakova kod matičara. Crkvenih vjenčanja ima više, u 2015. ih je na 122 “građanska” bilo 138, a u prošloj, 2016. godini 115 “građanskih” u odnosu na 131 u vjerskom obliku. Taj je omjer prije bio znatno veći na strani vjerski sklopljenih brakova, primjerice u 2012. sklopljeno je tek 99 građanskih, a 185 vjerskih brakova. (kaportal.hr)