Aktualno Županija

Veliki međunarodni uspjeh karlovačkih inovatora – u Seulu nagrađeni servomotor i mobilna solarna jedinica

Karlovački inovatori nastavljaju s nizanjem uspjeha, ovog puta briljirali su na međunarodnom planu, na velikom sajmu inovacija u Seulu u Južnoj Koreji. Udruga inovatora Karlovačke županije predstavila je dvije inovacije i obje su nagrađene.

Potvrđuju kvalitetu

– Zlatnu medalju osvojila je inovacija Hidraulični servomotor za automatski start turbine u energanama rafinerije nafte u ex zoni inovatora Damira Rogoza, Antuna Miholovića i Tvornice Turbina d.o.o., Karlovac, dok je srebrnom medaljom nagrađena Mobilna solarna energetska jedinica Mosej 2.2. Ronilačkog kluba „Zrinski“ iz Karlovca, rekao nam je predsjednik Udruge Marko Bubaš, te dodao da ovo nisu prve nagrade za ove inovacije.

Nakon što su predstavljene javnosti i nagrađene na iKA-i 12, izložbi inovacija Karlovac, nagrađene su i na ovogodišnjoj Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA u Zagrebu srebrnom i brončanom medaljom. Također, „Servomotor“ je svoju kvalitetu potvrdio i prije mjesec dana, kada se je iz Nürnberga, s međunarodne izložbe IENA 2017 vratio sa brončanom medaljom.

– Karlovačke inovacije u Seulu bile su dio hrvatske selekcije koju je izložila Udruga inovatora Hrvatske, uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatske zajednice tehničke kulture i Hrvatske gospodarske komore. Hrvatska je na sajmu predstavila osam inovacija od kojih su dvije inovacije nagrađene zlatnom, četiri srebrnom i jedna brončanom medaljom, javlja Bubaš.

Na sajmu na kojem je predstavljeno više od 740 inovacija iz 34 zemlje svijeta, hrvatski inovatori su ostvarenim uspjehom još jednom pokazali da idu ukorak sa svjetskim postignućima. Ova aktivnost, kažu u udruzi, ealizirana je i uz potporu Zajednice tehničke kulture Karlovačke županije.(KAportal)