Aktualno Županija

Za rođendan karlovačka Hitna dobila lutku za vježbanje – kašlje, povraća, uzdiše pa čak i priča

Umjesto samo na lutki staroj 15-ak godina, edukacije će Zavod za hitnu medicinu Karlovačke županije ubuduće provoditi i na “zadnjem kriku mode među modelima za hitnu medicinu” na kojem se mogu simulirati realne situacije u realnom vremenu. Stigla je danas, za 6. godina rada Zavoda po novom ustroju, kao dar HZHM, vrijedan 200.000 kuna.

– Ovo je napredniji sustav koji omogućava procjenu pacijenta “od glave do pete”, od procjene i zbrinjavanja dišnih puteva, osnovnih i naprednih postupaka održavanja života, davanje injekcija, venski put, mjerenje tlaka i ostalih vitalnih parametara… Razni dijelovi se mogu zamijeniti i onda se tim dodacima i funkcionalnostima može simulirati, primjerice, amputirana noga, kateterizacija, ozljeda trbuha stranim tijelima… Mogu se u realnim situacijama i u realnom vremenu obučavati djelatnici timova, objasnio je nacionalni instruktor i voditelj Edukacijskog centra Miljenko Gvožđak, dodavši ( i pokazavši) da lutka može i kašljati, povraćati, plakati, jaukati, pa čak i “govoriti”, što će instruktori i činiti, iz druge prostorije kako ih oni koji na njoj uče ne bi vidjeli.

A osim zaposlenika karlovačke Hitne, na njoj će se educirati i njihove kolege iz ostalih dijelova Hrvatske budući je upravo u Karlovcu Edukacijski centar. Uskoro bi ovdje trebao biti Regionalni edukacijsko-simulacijski centar.

– Prijavili smo ga za projektnu dokumentaciju Karli, s Domom zdravlja riješili imovinske-pravne odnose za zgradu u kojoj će biti i nadamo se da će početkom 2019. biti u pogonu, rekao je ravnatelj Zavoda Nikša Antica, dodavši da je vrijednost energetske obnove zgrade i uređenja procijenjena na 3 milijuna kuna.

Već iduće godine broj zaposlenih sa sadašnjih 100 trebao bi porasti za 10 liječnika i 15 medicinskih sestara i tehničara, a prostor za rad bi trebala dobiti i ispostava Hitne u Vojniću. Sve to, uz obnovu voznog parka i stalno usavršavanje zaposlenika, moralo bi osigurati da karlovački Zavod bude i dalje biti među najboljima u zemlji.(KAportal)