Aktualno Županija

Jelić među tri župana u zemlji koji će potrošiti 2,8 milijuna kuna za nove automobile – i to najviše od svih, milijun i pol kuna

Da Karlovačka županija obnavlja vozni park KAportal je već pisao, a Jutarnji list danas je objavio da će tri hrvatska župana potrošiti 2,8 milijuna kuna za nove automobile; od tog iznosa najviše karlovački, 1,5 milijun kuna.
Obnova voznog parka
Novi varaždinski župan Radimir Čačić, karlovački Damir Jelić te osječko-baranjski Ivan Anušić raspisali su tako natječaje za nabavu 27 novih vozila, vrijedne sve skupa 2,8 milijuna kuna s PDV-om, a njima kupuju ili unajmljuju osobne automobile za vlastite ili potrebe tvrtki kojima su županije osnivači, piše Jutarnji.
– Najveću nabavu pritom je raspisao karlovački župan Damir Jelić, HDZ-ovac koji posljednjim natječajem za Karlovačku županiju, na čijem je čelu, nabavlja 17 novih vozila vrijednih 1,5 milijuna kuna od kojih mnoga imaju prilično detaljno opisane specifikacije. Primjerice, djelatnici županije očito tijekom vožnje trebaju privatnost, zbog čega devet komada vozila moraju imati tonirana ili zatamnjena bočna i stražnja stakla, svih devet komada mora također obavezno imati i volan presvučen kožom, a jedno vozilo uz kožnati volan istu presvlaku mora imati i na mjenjaču.
Metalik boja i “alu felge”
Osim toga, propisano je i da svih 17 vozila obavezno mora biti metalik boje, devet komada isporučitelji će morati dovesti s alu naplacima, a jedno vozilo morat će imati i gume od minimalno 17 “cola”. Pritom se u Karlovačkoj županiji nije pretjerivalo sa snagom vozila – najjače među njima mora imati minimalno 110 konja, donosi Jutarnji.
Navodi da je iznos namijenjen automobilima za potrebe djelatnika Karlovačke županije jednak je svoti koju će Županija 2018. godine, naprimjer, uložiti u projekt energetske obnove osnovnih škola, ali u Županiji tvrde da nisu rastrošni.
Zaštita od sunca
– Vozila koja trenutačno koristimo stara su više od deset godina, većina je već prešla 300 tisuća kilometara i njihovo održavanje prilično je izdašno za županijski proračun. Stoga smo se odučili nabaviti nova, a nabavu smo spojili s nabavom drugih tijela županije jer ćemo na veću količinu uspjeti dobiti popust. Konkretno, objedinjenom nabavkom uštedjet ćemo 182 tisuće kuna – poručuju iz ureda karlovačkog župana. Dodaju također kako zahtjevi u natječaju sa zatamnjenim staklima nisu hir, nego zbog “zaštite od sunca”, navodi Jutarnji.
(KAportal)