Aktualno Županija

Prošao prvi Mandićev proračun – oporba ga ocijenila najprihvatljivijim u zadnjih 5 godina, ali ne toliko da i glasa za njega

Prošli smo kroz programe svih ostalih kandidata, napravili analizu. Naš program je bio najsveobuhvatniji, ali gdje smo se preklapali s drugima, uzeli smo to kao stav građana i ovaj proračun je, politički gledano, stvarno karlovački proračun, proračun za Karlovac, ne za jednu političku opciju, rekao je gradonačelnik Damir Mandić, “braneći” prijedlog proračuna za 2018., prvi u njegovom mandatu.

U startu je rađen s tri milijuna kuna “manjka” – toliko će se manje sliti zbog smanjenja prireza sa 14 na 12 posto – ali je, ocijenio je Mandić, uspio obuhvatiti i razvoj grada i socijalnu osjetljivost. Planiran je u iznosu od 265,8 milijuna kuna.

Da je pohvalno što je u proračun stavio i ono što su drugi predlagali u predizbornim programima, napomenuo je Dario Janković (SDP), ali i predložio novi iskorak.

– Mislim da je moguć dogovor u mnogim ključnim stvarima koje su u interesu građana Karlovca. Tu ne može biti političkih razlika, političkih prepucavanja; tu nam je dres svima isti, tirkizno plavi i tako dolazimo do situacije da u sutrašnjosti radimo kvalitetniji proračun, neovisno što vi obnašate vlast. Na koncu, svi na izbore i idemo ne da bismo zasjeli na neku stolicu, nego s nekom idejom da se građanima poboljša standard, kazao je Janković, ocijenivši da se u proračunu vidi da je Mandić analizirao druge programe jer sadrži projekte u interesu grada i građana i da je stoga i opoziciji najprihvatljiviji u posljednjih 5-6 godina.

No, to nije značilo da će SDP dignuti ruke za ovakav proračun jer, napomenuo je Dubravko Golubić (SDP), neprihvatljivo je povećanje izdataka za plaće zaposlenih, milijunski iznosi za opremanje zone Gornje Mekušje osim ako postoje i investitori, povećanje donacije Turističkoj zajednici, to što se ne sufinancira jednakim iznosima smještaj djece i u privatnim i gradskim vrtićima…, Marija Bodrožić Zorić (NL Davora Petračića) ustvrdila je da potpore poduzetništvu i poljoprivredi ne obećavaju velike promjene, dok je Dubravko Delić (HSU/AUZ) primjetio da izdvajanje 1,5 milijun kuna za Aquatiku ne pokazuje smanjenje gradske potpore kakvo je svojevremeno najavljivano, ali se i složio da je 90 posto proračuna unaprijed određeno zakonskim obvezama.

Pročelnica Lidija Malović pojasnila je da se 85 posto sredstava za zonu na Mekušju očekuje od Ministarstva gospodarstva, da je za akvarij i ove godine bio predviđen isti iznos, a da su izdaci za plaće veći zbog većeg broja zaposlenih u ustanovama, ne u gradskoj upravi.

– Prihodi su takvi kakvi jesu i bit će posebno izazovno u 2019., za kad smo planirali da proračun još ide gore, jer se mijenja generalno priča razvojne strategije RH i europskih fondova. Za to se moramo priremiti, osigurati stalno financiranje, a njega imamo jedino kroz radna mjesta; EU fondovi nam mogu biti samo dodana vrijednost. Ne moramo se, kako je Janković spomenuo, slagati oko puno stvari, to je i stvar politike, ali o krucijalnim problemima trebamo kazati što mislimo i pokušati se dogovoriti jer interes nam je isti: Karlovac, izjavio je Mandić. (kaportal.hr)