OG sada Ogulin

Sredstvima iz EU fonda pokrenula vlastiti posao!

Nedavno je u središtu grada, odmah do OGportala, otvoren krojački obrt “Škarica”. Vlasnica je simpatična Jasenka Rendulić, koja nas je uveselila svojim dolaskom i “oživila” naš kat dolaskom brojnih mušterija, kojih je svakim danom sve više. Tako sad uz novinarski, na katu imamo i krojački dio, a već od prije tu su nas dočekali ljubazni susjedi iz tvrtke “Genije”, te naš suradnik, ali i “vještak” Krešo:)

Jasminka Rendulić za OGportal dala je, kaže, svoj prvi intervju u životu. Pa, evo što smo sve doznali.

Kakvu ste školu završili i kojim ste se poslovima do sad bavili?
Završila sam srednju krojačku školu, a od poslova radila sam doslovce svašta. Odmah nakon škole otišla sam u Švicarsku i tamo sam čuvala jednu djevojčicu. Nakon povratka kući, radila sam u pizzeriji, poslije toga sam šivala u krojačkom salonu. Bilo je tu još nekih poslova, od rada na poljoprivredi, u restoranu, tvornici vreća, te briga o starijim i nemoćnim osobama.

Kako ste se odlučili krenuti s obrtom ?
Ta odluka je potaknuta od par, meni dragih, osoba. Na njihov nagovor odvažila sam se krenuti s vlastitim poslom. Dugo mi je trebalo da se odlučim, ali uz podršku supruga,obitelji i prijatelja, ja sam se odlučila pokušati, pa što bude.

Jeste  dobili kakvu financijsku potporu i od koga?
Pošto sam ja bila jedan period nezaposlena i bila sam  u evidenciji nezaposlenih osoba, stekla sam pravo da se prijavim na program samozapošljavanja preko HZZZ-a. Izradom plana za samozapošljavanje komisija je pozitivnim ocjenjivanjem odobrila moj plan i na temelju toga su mi odobrena financijska sredstva iz EU fonda, kojima sam pokrenula posao.

Što ste sve nabavili ,o kakvim je strojevima riječ?
Od potrebne opreme nabavila sam si industrijske mašine od kojih je jedna “šteperica” za ravno šivanje, a druga je “endlarica” za obradu unutarnjih šavova i spajanje tkanine. Nabavila sam još i mašinu za skriveni bod,  sa tom mašinom podrubljujem hlače,suknje,haljine i sve ostalo. Zatim, nabavila sam i profesionalno parno glačalo sa postoljem, koje je također neophodno u jednoj krojačkoj radnji.

Jesi li zadovoljna poslom, ima li zainteresiranih?
S poslom sam jako zadovoljna iz tog razloga jer to volim raditi i u tome uživam. Od otvaranja obrta pa do sada nije prošlo puno vremena, ali mogu reći da zainteresiranih ima dosta, što mi se jako sviđa.

Što se najviše traži?
Ovo je period toplih jakni,  a budući se patent zatvarači jako kvare ima dosta izmjena, zatim dosta se zavjese mijenjaju pa se i toga nađe, a ima i drugih popravaka i šivanja, najviše suknji za osobe koje si ne mogu naći nešto po volji,  pa sam zato ja tu da im ispunim modne želje.

Osim škarica,volite  i kuhaču, a ni muški poslovi vam  nisu strani? Kako to?
Na prvom mjestu su mi, naravno,  škarice, igla i konac, kuhaču volim, ali od hrane uživam u izradi slatkog. Obožavam raditi torte. Naravno,  ni muški poslovi mi nisu problem, jer ako muškarci rade ženske poslove, zašto mi žene ne bi radile muške poslove? Aaaa,   ja sam osoba koja želi znati i sve isprobati, nema ništa loše u tome da se sve raditi zna, jer  kad vam može zatrebati- nikad se ne zna!  Tko je znatiželjan,  taj će i naučiti.