Aktualno Županija

Nova gradska tvrtka GeotermiKA prvo mora utvrditi postoje li geotermalni izvori ili su kao Jeti – svi za njih znaju a nitko ih nije vidio

Osnivanje tvrtke korak na koji smo se odlučili da možemo ući u sve procedure i postupke istraživanja geotermalnih potencijala Karlovca. Oni su kao Jeti: Svi znaju da postoji, a nitko ga nije vidio. Zato moramo napraviti prvi korak i vidjeti je l’ Jeti postoji ili ne. O tome svake 4 godine, kad su izbori, priča Petračić, Mandić… – ‘ajmo vidjeti jer smo odgovorni i ozbiljni, ne samo prema gradu nego i državi, kazao je gradonačelnik Damir Mandić gradskim vijećnicima, objašnjavajući zašto osnovati gradsku tvrtku GeotermiKA.

Napomenuo je kako valja imati na umu da Grad nema 100 milijuna kuna za realizirati projekt, za koji će trebati 2-3 mandata, ali da su geotermalni izvori razvojni potencijal grada i da će učiniti sve da ga iskoriste.

– Nama je važno geotermalnu energiju usmjeriti za grijanje Karlovca, a onda su razvojni potencijalni neslućeni, onda možemo o bazenima, staklenicima… ali, najprije moramo zabušiti da vidimo što imamo. Svaki prijedlog, kritiku, incijativu spremni smo saslušati i poslušati. Ovo je razvojna priča za grad i idemo korak po korak, poručio je Mandić.

Vijećnici su odluku o osnivanju tvrtke za energetiku donijeli jednoglasno, a Davor Petačić (nezavisni) kazao da je zabrinut da ti koracine budu prespori i predugački, te da postoje ranija istražianja koja govore o dovoljnom kapacitetu za proizvodnju i struje i toplinske energije.

– Po tom istraživanju geotermalna elektrana isplati se u 10 godina ako je samo prodaja struje, u 5 ako i toplinske energije. Htio bih da ta geotermalna elektrana bude u gradskim rukama 100 posto, da idemo prema energetskoj neovisnosti i priuštimo si jeftinu energiju; ona je u današnje vrijeme glavni preduvjet razvitka, rekao je Petračić. (kaportal.hr)