Aktualno Županija

Dugorešanima pristižu visoke naknade za korištenje grobnih mjesta – naplata zakonita, no Vijeće odredbu može promijeniti

Proteklih desetak godina u Dugoj Resi je na snazi odluka o plaćanju naknade za trajno korištenje grobnih mjesta i svaki puta kad uplatnice masovno stignu na kućne adrese, Dugorešani se s pravom pitaju zašto moraju platiti toliko novca, a osobito ih ljute uplatnice koje stignu u ovo blagdansko vrijeme. Ovog puta pitanja o groblju, pokopima i naplati, na Gradskom vijeću potegnuli su nezavisni vijećnik Branko Primužak i Vjekoslav Tutek (HDZ).

Ovog mjeseca stigle su silne uplatnice za korištenje grobnog mjesta i to od 1.700 do čak 50.000 kuna. Znamo da su mirovine u Dugoj Resi niske, mahom Pamučarske, a sad obitelj koja je naslijedila grobno mjesto mora toliko platiti. Zovemo umirovljenike i dajemo im 150 kuna božićnice, a meni ovo izgleda kao puno ozbiljnija „božićnica“. Imam grobove na Mirogoju i toga tamo nema. Na uplatnici također se prijeti i ovrhom ako se ne plati i zato želim znati po kojem je to zakonu – interesiralo je vijećnika Branka Primužaka.

Na njega se nadovezao i Tutek upitavši zašto se ukopi naplaćuju unaprijed, kad u Pravilniku o grobljima piše da se troškovi mogu podmiriti i u četiri obroka.

Naknada za trajni zakup iznosi oko 1.800 kuna za jedno grobno mjesto, odnosno 3.300 za dva grobna mjesta. Ovakvu situaciju sam naslijedilo. Imali smo gospodarsku inspekciju i rekli su da je to po zakonu. Ovrhe ne pokrećemo već omogućujemo da se ova naknada plati u četiri, čak i pet, rata. Informacija da se pogreb plaća unaprijed, nije točna. Nema plaćanja unaprijed, svaka stranka dođe u teškom trenutku kad mu netko umre i činimo sve da proces bude dostojanstven. Dogovorimo sprovod, nazovem svećenika, želimo da stranka bude zadovoljna. Od 650 sprovoda koliko sam do sada imao, samo jedan jedini čovjek, moj nekadašnji radnik nije bio zadovoljan, sa svim ostalim strankama smo se dogovorili bez problema – kazao je Marijan Kovačić direktor „Čistoće“.

Pravnu stranu ove priče o naknadi objasnila je pročelnica Kristina Luketić koja je kazala kako je prije gotovo deseta godina došlo do izmjena Zakona o grobljima kojima je pravni institut zakupa zamijenjen trajnim korištenjem, Gradsko vijeće tada je donijelo odluku da svi korisnici kad im istekle ugovor o zakupu koji se sklapao na 15 godina, moraju platiti jednokratnu naknadu za trajno korištenje groblja.(KAportal)