Lupiga.com portal podržali brojni čitatelji, s kampanjom “Ima nas” nastavljaju dalje!

 

Portal Lupiga.Com jedan je od najstarijih neprofitnih medija u Hrvatskoj i regiji. Njihova  publika nije omeđena državnim granicama; pišu za sve koji ih razumiju. Žele preskočiti nacionalističke barijere, dobrim i poštenim novinarstvom graditi otvoreno društvo, u kojem neće biti svetih krava i kolektivne šutnje o mračnim javnim tajnama. Uredničku politiku ne kroje centri gospodarske i političke moći. Zato ih tretiraju kao opasnost i incident.

Prve statistike Lupigine kampanje „Ima nas!“ govore da je već u prvom danu na Indiegogo platormi skupila više od 6,5 tisuća dolara. Za manje do 24 sata razgrabljeno je čak pet od 12 ponuđenih perkova. Najbrže su otišle uvrede i prijetnje novinarima Lupige – njih čak 20 komada.

Do kraja 2017. godine rasprodano je čak 18 od ukupno 24 ponuđena perka i pravi je izazov pratiti ovakvu potražnju. Izazov je i voditi kampanju u sljedećih još 18 dana, nakon što je Lupiga već u prvih deset dana skupila traženi iznos.

Uspjeli smo u deset dana doći do cilja i osigurati polovicu minimalnog iznosa za osnovno funkcioniranje redakcije. Na Indiegogo platformi ostao je još 21 dan kampanje. Takav val solidarnosti nisu očekivali.

Znali su koliko su čitani, ali nisu, međutim, znali da među  čitateljima i čitateljicama ima toliko onih kojima je do Lupige stalo do te mjere da su iz vlastitog džepa spremni financirati njihov rad.  Priznaju da su iznenađeni i zatečeni. Zahvaljujući  podršci, u novu godinu ulaze, kažu,  mirniji i hrabriji, ali i ambiciozniji da se posvete  novinarstvu do kojeg nam je svima stalo.

“Sada nam nije ostalo ništa drugo nego da idemo do kraja. Ono što prikupimo do 19. siječnja, do kraja kampanje, mogao bi biti jedini izvor financiranja do neodređeno udaljenog nam datuma. Stoga ćemo postaviti novi cilj, dodatnih 9.999 dolara. Uspijemo li skupiti i ovaj iznos, što bi za naše pojmove i financijske okvire u kojima se trenutno krećemo bilo ravno znanstvenoj fantastici, sav novac utrošit ćemo na angažman novih autora, koji su na našim prostorima također prepoznati kao adresa dobrog i beskompromisnog novinarstva. Imena autora i autorica koji su do sada objavljivali na Lupigi nećemo bacati pred vas kao mamac, jer svaki autor i autorica podjednako su nam važni. Baš kao i svaki čitatelj i svaka čitateljica. Možemo vam tek garantirati da ćete od ljudi koji pristanu na suradnju s Lupigom dobiti iskrene i argumentirane stavove. S nekima od njih ćete se složiti, s nekim drugima nećete, ali i u jednom i u drugom slučaju bit ćete sigurni da ste pročitali autentično mišljenje, iza kojeg ne stoje zadnje namjere kao što su reklamiranje, prikrivanje, manipuliranje i sve ono čega smo se u javnom prostoru nagledali za deset života.  Idemo dalje s kampanjom, zato jer želimo biti snažno prisutni u javnom prostoru, zato jer želimo biti jaki, zato jer želimo stajati na položajima s kojih su gazde većine medija i njihovi politički i kontroverzni poduzetni partneri odavno naredili povlačenje. Idemo dalje zato jer vidimo da nas ima i zato jer ovu priliku ne možemo propustiti. Znamo da iduću nećemo dobiti tako skoro. Ima nas! Još uvijek nas ima dovoljno!”-ističu sa portala Lupiga, te navode:

Na “pravom” poslu radili smo udarnički, u slobodno vrijeme na Lupigi – volonterski. I tako 12 godina. Lupiga je bivala sve veća i veća. I onda dolazi ta 2013. godina kada smo dobili potporu Ministarstva kulture. Naša mala neprofitna medijska scena je jačala. Sa skromnom državnom potporom izrastao je cijeli niz medija bez lažnih vijesti i dubokih dekoltea. Zanimalo nas je istraživačko novinarstvo, mukotrpno kopanje po troškovima Katoličke crkveskandalozne privatizacije, nestale tvrtke, Todorić u vrijeme dok je u džepu imao ministre i premijere, zapostavljena kultura i umjetnost,pregaženi u ovom sistemu, rodna, nacionalna i ekonomska ravnopravnost… Čitanost je rasla. Najbolji je to dokaz da društvo ne traži samo guzice i sise.

Kada je jedna garnitura smijenila drugu, mi smo bili prvi na dnevnom redu. Novinarstvo kakvo mi želimo njegovati nije po ukusu moćnih. Ne treba istraživati, treba zabavljati; ne treba kritizirati, treba kombinirati. Ne treba zabadati nos u tuđe poslove i propitivati kakvo smo društvo stvorili i kakvim ćemo ga ostaviti za svoju djecu.

Nama se, ipak, čini da je novinarstvo “pisanje onoga što drugi ne žele objaviti”, a da su “sve drugo tek odnosi s javnošću”, kako je to rekao drugi veliki novinar, George Orwell. O da, danas vjerujemo da nam velike riječi o slobodnom novinarstvu nisu ostavljene slučajno. Ostavljene su kao upozorenje. Dobro novinarstvo jest jedan od stupova zdravog društva. Zato želimo pisati o ozbiljnim stvarima, objavljivati istraživačke serijale i prokazivati anomalije našeg društva, društva u kojem je moguće da su ratni zločinci heroji i u kojem politika i kapital nezaustavljivo nasrću na javna dobra. Samo na taj način možemo ga i znamo činiti boljim. Želimo dati prostor ljudima koji imaju što reći i pokazati.

Tijekom godine na izmaku, Lupiga ne samo da je uspjela preživjeti, nego je bila i vrlo vidljiva u javnom prostoru, otvarala teme i davala drugačiji pogled na društvene probleme. U toj su godini dvije naše novinarke – Melisa Skender i Jasna Babić – dobile godišnje nagrade Hrvatskog novinarskog društva.

Živjeli smo na pogon novinarske strasti i podrške prijatelja. Sad se obraćamo vama, našim čitateljima i čitateljicama, simpatizerkama i simpatizerima, svima koji vjeruju da je važno pomoći da se na životu održi jedan slobodan medij”- stoji u njihovom obraćanju javnosti, a mi kolegama i na ovaj način pružamo potporu.

Lupigi možete donirati i izravno na žiro-račun, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva. Podatke možete pronaći na ovom linku.

 

 

 

 

 

 

 

Komentari