Aktualno Županija

Renesansa dugoreške Gradske knjižnice – subotom se čak stvaraju i redovi, uvela i posudbu filmova

Dugoreška Gradska knjižnica i čitaonica mjesto je na kojem se tijekom cijele godine na raznim događanjima od predstavljanja knjiga, edukativnih predavanja, pa do radionica poticanja čitanja, okupljaju brojni Dugorešani, od onih najmlađih do najstarijih. Nažalost, premali prostor ponekad je problem za organizaciju nekog većeg događanja, ali tada se vrijedna i uporna ravnateljica Mirjana Bašić snađe koristeći prostor Demokratskog rasadnika. Od nedavno dugoreška Knjižnica je uz posudbu knjiga organizirala i novu AV zbirku, koju mogu koristi svi članovi knjižnice.

Audio vizualna zbirka

-Nakon potpune informatizacije rada Knjižnice od nabave knjižnične građe do posudbe, prelaskom na novi program ZaKi, sada korisnici Knjižnice mogu uz knjige posuđivati i filmove. Za početak smo oformili AV-zbirku s tristotinjak naslova dječjih i cjelovečernjih filmova, a nove naslove planiramo nabavljati i ove godine te tako obogatiti ponudu na zadovoljstvo naših korisnika – kaže ravnateljica Bašić dodajući kako je jedino rok za povratak filmova kraći nego za posudbu knjiga.

Ravnateljica Mirjana Bašić

Krajem prošle godine usvojena je Nacionalna strategija za poticanje čitanja za buduće petogodišnje razdoblje. Provodit će je Ministarstvo kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a osigurano je ukupno 3,3 milijuna kuna. Ravnateljica Mirjana Bašić ističe kako je jako dobro da je donesena ovakva Strategija, osobito u kontekstu činjenice da se u Hrvatskoj čita 50 posto manje od prosjeka država EU, te da je primjerice u prošloj godini barem jednu knjigu pročitalo tek polovicu građana Hrvatske. Stoga su tijekom protekle godine, uz potporu nadležnog Ministarstva, u Knjižnici održavane radionice poticanja čitanja kod djece koje je vodila učiteljica Petra Zatezalo i koje su bile odlično posjećene.

 

– Subotom, ponekad, imamo red u knjižnici, jer stariji ljudi koji su svoje čitalačke navike davno razvili boje se da vikendom neće imati što čitati. Djeca i učenici mahom čitaju lektiru po koju često dolaze roditelji, a u posljednje vrijeme zapažam da dolaze i djeca sama. Muškarci najviše čitaju povijesne knjige, publicistiku, trilere, dok žene puno čitaju ljubavne priče, ali i trilere švedskih i norveških pisaca. Zanimljivo je da se jako prate trendovi i objave u medijima o novim knjigama i naši korisnici često tada traže da nabavimo te knjige. Primjerice tražila se knjiga autobiografskih zapisa „Poslije kiše“ Rade Šerbedžije i vrlo brzo smo je pribavili – navodi Bašić te napominje kako je zahvalna na potpori dugoreškim osnovnim školama i vrtiću, jer bez njih neka događanja bi bilo nemoguće organizirati. (KAportal.hr)