Aktualno Županija

Vojnić dobio 7,5 milijuna kuna za Cestu šljiva – Povezat će više od 300 hektara voćnjaka

 

– Bude li sve kako smo planirali, nadamo se da će na ljeto Cesta šljiva doći u fazu asfaltiranja, kazao je Nebojša Andrić, načelnik Vojnića, općine u koju za realizaciju te ceste od Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju stiže 7,536.800 kuna.

Najvećim mogućim iznosom podruprijet će projekt koji su u Općini sami napravili, želeći njime povezati ceste koje vode prema voćnjacima, odnosno, nasadima šljiva na više od 300 hektara.

– Riječ je o osam odvojaka, ukupne dužine oko 9 kilometara, koji umrežavaju voćnjake na širem području Vojnića – u Bukovici, Živković i Knežević Kosi, Brdu Utinjskom, Kupljenskom, Miholjskom, vežu ih prometnicima kojima će ubuduće moći i kamioni i mehanizacija. Djelomično prolaze i kroz naseljena mjesta, tako da će biti na korist i stanovnicima, pojasnio je Andrić.

Općina je za buduću cestu riješila imovinsko-pravne odnose i ishodila pravomoćnu građevinsku dozvolu, a do sad uloženih vlastitih 300.000 kuna u pripremu projekta, bit će joj vraćeno.

– Nakon što potpišemo ugovor s Agencijom, uputit ćemo zahtjev za dodjelu tih sredstava koja smo uložili i 30 posto avansa za cestu. Poslije toga slijedi natječaj za izvođača radova i ako sve bude u redu, ne bude žalbi itd., na ljeto smo u fazi asfaltiranja, najavio je Andrić.

Osim projekta Ceste šljiva, u Vojniću rade i na onome za kogeneracijsko postrojenje na biomasu, za koje je glavni projekt gotov. Ostvare li im se planovi, tom bi elektranom grijali svoje domove, ali i jedinstveni aqua park, koji planiraju u sportsko-rekreacijskoj zoni, kod nogometnog stadiona. (kaportal.hr)