Aktualno Županija

INDEKS RAZVIJENOSTI  U Karlovačkoj županiji nema “najrazvijenijih”, pet općina u najgoroj skupini

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije objavilo je novi indeks razvijenosti gradova i općina Republike Hrvatske, prema kojem su jedinice lokalne samouprave razvrstane u ukupno osam skupina, od najgore, odnosno najnerazvijenije prve, do najrazvijenije osme. Gornje četiri skupine (od pete do osme) načelno se ubrajaju u razvijenije gradove i općine, dok ostale stječu status potpomognutih područja.

Karlovac blizu

Kada je Karlovačka županija u pitanju, situacija je vrlo loša – samo četiri grada i jedna općina po ovoj podjeli spadaju u razvijene, a jedan grad i čak 16 općina u nerazvijene. Pritom nitko nije u skupini najrazvijenijih, odnosno u osmoj skupini. Blizu je samo Karlovac koji je svrstan u sedmu skupinu razvijenosti. Karlovački indeks razvijenosti je 105,579 pa mu je nedostajalo oko dva boda da bi ušao u skupinu najrazvijenijih, za koju je trebalo imati više od 107,5 bodova. Indeks je izračunat na osnovu šest pokazatelja: prosječnog dohotka po stanovniku, prosječnih izvornih prihoda po stanovniku, prosječnoj stopi nezaposlenosti, općem kretanju stanovništva, stupnju obrazovanja i indeksu starenja.

U još relativno dobroj šestoj skupini nalazi se Duga Resa, koja se taman kao posljednja ugurala u tu skupinu, dok su u petoj skupini, onoj koja je malo iznad stupnja nerazvijenosti – Ogulin, Ozalj i općina Rakovica, također posljednja u toj skupini.

Među nerazvijenima i Kamanje

S druge strane, čak je pet općina svrstanu u prvu skupinu, dakle među najnerazvijenije općine Republike Hrvatske. Riječ je o Vojniću, Saborskom, Cetingradu, Plaškom i, napokon, Krnjaku koji je pri samom dnu ljestvice. U drugoj skupini nerazvijenih su općine Tounj, Ribnik i Generalski Stol te grad Slunj, kao daleko najnerazvijeniji grad u Karlovačkoj županiji (podsjetimo, Karlovac je u sedmoj, Duga Resa u šestoj, a Ogulin i Ozalj u petoj skupini).

Krnjak

U trećoj skupini nalaze se općine Žakanje, Lasinja i Netretić, a u četvrtoj, onoj koja je najbliže razvijenima, ali ipak još uvijek spada u nerazvijena područja su: Bosiljevo, Barilović, Josipdol, Kamanje te Draganić, kojem je nedostajalo samo par stotinki boda da se ugura među razvijene, budući je na prvom mjestu među nerazvijenim gradovima i općinama.

Najrazvijeniji Zagreb i Dubrovnik

Županije su razvrstane u četiri skupine – prva i druga su nerazvijene, a treća i četvrta razvijene. Takvih je devet, a Karlovačka županija svrstana je u nerazvijenu drugu skupinu. Najrazvijenije su Istarska, Dubrovačko-neretvanska, Zagrebačka, Primorsko-goranska županija i Grad Zagreb, a u posljednjoj skupini su Brodsko-posavska, Bjelovarsko-bilogorska, Ličko-senjska, Vukovarsko-srijemska, Sisačko-moslavačka i Virovitičko-podravska županija.

Prema ovom indeksu najrazvijenija u Hrvatskoj je općina Kostrena. Najrazvijeniji grad (uz Zagreb) je Dubrovnik. Najnerazvijenija općina Republike Hrvatske su Civljane u Šibensko-kninskoj županiji, a najnerazvijeniji grad Glina u Sisačko-moslavačkoj županiji. (KAportal)