Aktualno Sport

Kauboji slave drugu pobjedu, Stevanović branio nemoguće

EUFORIJA U SPALADIUM ARENI, HRVATSKA SLOMILA ISLANĐANE POČETKOM DRUGOG POLUVREMENA Kauboji slave drugu pobjedu, Stevanović branio nemoguće

rvatska je u drugoj utakmici skupine A stigla i do druge pobjede na Europskom prvenstvu. S velikih 29:22 pao je Island! Kauboji su utakmicu prelomili u drugom poluvremenu kada je na golu proradio Ivan Stevanović, a sjajno su reagirali i igrači s klupe. Igrač utakmice bio je Luka Cindrić koji je zabio sedam pogodaka i tome pridodao četiri asistencije.
Hrvatski rukometaši upisali su i drugu pobjedu u skupini A europskog prvenstva. Nakon što su u prvom kolu pobijedili Srbiju 32-22, odabranici Line Červara su u drugom kolu porazili Island 29-22.

Hrvatska je odigrala još jednu sjajnu utakmicu. Nakon +10 protiv Srbije na otvaranju EP-a, u drugom kolu je ‘pao’ Island sa sedam golova razlike

Island se još jednom pokazao kao ‘stara mušterija’ hrvatskih rukometaša. Na velikim natjecanjima (OI, SP, EP) Hrvatska nikada nije izgubila od Islanda. U sedam utakmica igranih na olimpijskim igrama, svjetskim i europskim prvenstvima ostvarili smo šest pobjeda i jedan remi. Islanđani su Hrvatsku dobili samo jednom i to u prvom međusobnom srazu, 1993. godine u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u Hafnarfjorduru sa 24-22.

Nakon neuvjerljivog prvog dijela, odabranici Line Červara su ‘slomili’ Island furioznim otvaranjem drugog poluvremena. U prvih 12 minuta nastavka Hrvatska je napravila seriju 8-2 i pobjegla na velikih 22-15. U visokom ritmu je Hrvatska je nastavila do kraja susreta ostvarivši uvjerljivu pobjedu.

Do polovice prvog dijela bila je to izjednačena utakmica. Islanđani su u tri navrata imali i pogodak prednosti (3-2, 4-3, 8-7), no Hrvatska tada radi seriju 5-1 i bježi na tri gola prednosti (12-9). Imali smo i napad za +4, no umjesto toga Islanđani su zabili dva brza gola za samo pogodak minusa (12-11). Pogodak razlike bio je i na kraju prvog dijela (14-13) u kojem su naši vratari imali samo jednu obranu.

U nastavak susreta Hrvatska je ušla furiozno. U prvih 12 minuta je načinila seriju 8-2 i pobjegla na šest pogodaka prednosti 22-15. Na vratima je proradio Ivan Stevanović i Islanđani su se potpuno pogubili u grotlu splitske Spaladium Arene. U 52. minuti imali smo i fantastičnih osam razlike (26-18), a na koncu je završilo 29-22.

Hrvatsku je do druge pobjede predvodio Luka Cindrić sa sedam golova, Manuel Štrlek je zabio pet, dok su Igor Karačić, Luka Stepančić i Marko Mamić postigli po četiri gola. Ivan Stevanović sakupio sedam obrana, sve u drugom poluvremenu.

U suparničkim redovima najefikasniji su bili Aron Palmarsson s pet golova, Arnor Thor Gunnarsson sa četiri, te Omar Ingi Magnusson i Janus Dadi Smarason sa po tri gola.

U drugom susretu iz ove skupine rukometaši Švedske pobijedili Srbiju sa 30-25. Šveđani su upisali prvu pobjedu, a Srbi drugi poraz te sada imaju samo teoretske šanse za prolaz. Unatoč konačnih +5 za Šveđane, Srbi su sedam minuta prije kraja kod rezultata 23-22 za Šveđane promašili čistu kontru za poravnanje, a potom su primili tri gola. Skandinavci su 9. minuti stigli do vodstva 8-3, a sve do sredine drugog dijela stalno su imali prednost od četiri-pet golova.

Švedska je četverostruki prvak Europe, a ovom pobjedom su izborili drugi krug jer su u prvoj utakmici poraženi s dva razlike od Islanđana, pa u mogućem krugu tri ekipe imaju pozitivnu gol-razliku.

Švedsku su do pobjede predvodili Albin Lagergren s pet golova, dok su po četiri postigli Johan Jakobsson, Niclas Ekberg i Lukas Nilsson. Sjajnu predstavu pružio je i švedski vratar Mikael Appelgren koji je meč završio sa 19 obrana. U selekciji Srbije istaknuo se Nemanja Ilić s pet golova, dok je Petar Nenadić postigao četiri pogotka.

Na ljestvici vodi Hrvatska sa četiri boda, Island i Švedska imaju po dva boda, dok je Srbija posljednja bez bodova.

Hrvatsku reprezentaciju u posljednjem kolu 16. siječnja očekuje ogled protiv Švedske, a u drugom susretu igrat će Island i Srbija. Tri najbolje ekipe iz svake skupine nastavljaju natjecanje. (jutarnji.hr)