Aktualno Kolumne Magazin S prirodom S vama kroz svaki dan U korak s prirodom

IZIĐITE VAN

U gradovima, industrijskim područjima i zatvorenim prostorima često je (pre)više pozitivnih, a (pre)malo negativnih iona, što uzrokuje umor, povećanu osjetljivost, nervozu, gubitak koncentracije, otežano disanje, nesanicu. Zimi većinu vremena provodimo u zatvorenim prostorima u kojima zrak može biti i do 10x onečišćeniji nego vani, a centralno grijanje smanjuje i vlagu u zraku. Oboje može škoditi našem zdravlju.


Kako bismo shvatili važnost negativnih iona kisika na život i zdravlje čovjeka, neophodno je pojasniti sam pojam elektriciteta u zraku.
Dakle, što su ioni? Zrak sadrži molekule i čestice raznih materijala koji su najčešće naelektrizirani, pa kažemo da su oni nositelji električnog naboja a nazivamo ih ionima. Kada čestice imaju manjak elektrona zovemo ih pozitivnim ionima, a ako imaju višak elektrona nazivamo ih negativnim ionima.
Ioni se u prirodi stalno stvaraju, ali i brzo nestaju, a broj im varira ovisno o meteorološkim i kozmičkim uvjetima, te o vlazi i onečišćenosti zraka. Negativne ione stvaraju kozmička i sunčeva zračenja, radioaktivnost zemlje, zatim kiša i prskanje vode te vatra (npr. otvoreni kamin i svijeća).
Negativni ioni su potpuno prirodno sredstvo za čišćenje zraka, osnova života. Bez kisika je nemoguće preživjeti duže od nekoliko minuta, ali kisik dolazi u krv kroz membrane pluća zahvaljujući negativnim ionima. Osim što su neophodni za život, oni daju život i životnu efikasnost svim živim organizmima, bolesnim ili zdravim. Brojnim ispitivanjima dokazan je važan utjecaj negativnih iona na poboljšanje zdravlja kod bolesnih od npr. astme, bronhitisa, alergija, hipertonije, utječu na brže zarastanje rana i opeklina, djeluju povoljno na neurovegetativni sustav (ublažuju ili uklanjaju glavobolju, migrenu, besanicu, razdražljivost), te utječu na smanjenje zagađivača u zraku (lebdećih čestica i bakterija). Negativni ioni također pozitivno utječu na biljke i životinje.
Dakle, za “skupljanje” što više blagotvornih negativnih iona recept je jednostavan – boravite u prirodi, udišite svježi zrak.

Boravak u šumama je terapija za um, radost za srce i eliksir zdravlja za pluća.
Svima nam je poznato da boravak u prirodi blagotvorno utječe na zdravlje, ali malo ljudi uistinu zna koliko je blagotvorno šetanje šumom i boravak u šumama. Šume su „pluća“ naše planete, a osim što pročišćavaju zrak, sprječavaju erozije tla, te održavaju klimatske uvjete stabilnima, pružaju nam mjesto za odmor i očuvanje zdravlja.
U svojoj knjizi Princip prirode („The Nature Principle“) Richard Louv povezanost čovjeka s prirodom smatra esencijalnim za psihičko i fizičko zdravlje i tu povezanost naziva vitaminom N (nature-priroda engl.). Kao što nam za normalan rast i razvoj i zdravlje trebaju vitamini i minerali iz hrane, tako nam je potreban i vitamin N – boravak u prirodi.
Autor navodi brojne studije koje potvrđuju koliko nam je vitamin N potreban (posebno naglašavajući koliko ulogu ima boravak među drvećem, pa čak i pogled na drveće s prozora)
„Šuma je najveći dar kojeg ima čovječanstvo.“ (Gaj Plinije Sekund, zvan Stariji)


Pjev ptica povoljno utječe na smirenje uma, psihički odmor i izaziva radost. Osluškivanje zvukova u šumi pomaže razvoju slušnih sposobnosti i orijentacije u prostoru, te povoljno djeluje na psihu.
Boravak u crnogoričnim šumama koristan je svima, posebno osobama s dišnim tegobama, jer je zrak u ovim šumama bogat eteričnim uljima bora, jele i smreke, što olakšava i produbljuje disanje.
Zrak u crnogoričnim šumama je pročišćen (eterična ulja iz crnogoričnih drveća uništavaju mikroorganizme), stoga u ovim šumama sprječava infekcije dišnih puteva i liječi već postojeće. U narodu je poznat lijek za dišne puteve koji se pravi od meda i iglica bora, kao i sirup za dišne puteve od iglica bora, iz domaće radinosti. Eterično ulje bijelog bora pomaže disanju kod začepljenja sinusa i dišnih puteva. Eterična ulja crnogoričnih drveća koriste i mnogi spa-centri, jer imaju opuštajuće djelovanje na um.
Šetnja šumom besplatna je i učinkovita terapija za um, radost za srce i eliksir zdravlja za naša pluća. Uz sve navedene blagodati boravka u šumi, kretanje uz udisanje čistog zraka, kao i smirenje uma, pjev ptica, gledanje na daljinu, povoljno utječu na cjelokupno zdravlje. Ukoliko nemate šumu u blizini, čak i park s drvećem ili drvo ispod prozora može za čovjeka postati oaza mira.

U gradovima je nužno održavanje čim više zelenih površina, posebno zimzelenih, te vodoskoka i otvorenih vodotoka, jer oni s negativnim ionima kisika poboljšavaju kvalitetu zraka. U zatvorenim prostorima u kojima ne možemo utjecati na kvalitetu zraka preporuka je korištenje ionizatora (uređaja koji obogaćuje zrak negativnim ionima). Oni doslovno traže pozitivne ione (prašina, virusi, bakterije, neugodni mirisi, izlučevine grinja, dim cigareta…) i “prisiljavaju” ih da padnu na tlo. Tako se jednostavno možemo “riješiti” loših utjecaja na zdravlje.
Kod odabira ionizatora zraka važno je da je uređaj atestiran te da je deklarirana količina proizvodnje negativnih iona, ali i ozona. Naime, ozon kao prirodno, iznimno učinkovito sredstvo za čišćenje zraka, služi za dodatno pročišćavanje zraka, no njegova koncentracija mora biti u dozvoljenim granicama. U prirodi je u takvoj koncentraciji poslije kiše, u šumama ili na obalama mora, a vrlo ga je lako osjetiti po specifičnom mirisu ili kako mnogi kažu «mirisom čistoće» poslije grmljavinskih pljuskova.


No, baš zbog svog svojstva da osim obogaćivanja zraka toliko neophodnim negativnim ionima ujedno i pročišćavaju zrak, mnogima su ionizatori zraka ostali u lošoj uspomeni. Naime, uslijed utjecaja negativnih iona na vezivanje pozitivno nabijenih čestica zagađivala u zraku, dolazi do njihovog taloženja na sam uređaj i predmete oko njega. Ukoliko se uređaj nalazi blizu zida, onda dolazi do doista neugodnog čađenja zida, poznatijeg kao «efekt crnog zida».
Usprkos činjenici da se zagađivala iz zraka talože i uklanjaju iz zraka prije nego ih udahnemo, navedeni efekt je uzrokovao kod mnogih prestanak korištenja ionizatora zraka, usprkos svim pozitivnim učincima koje su osjećali. Taj se problem vezivao uz sve ionizatore na tržištu, no moguće je kupiti i uređaje koji ne stvaraju «efekt crnog zida». Problem je riješen postavljanjem filtera unutar samog uređaja, koji je izrađen od nehrđajućeg čelika te se ne mijenja već povremeno čisti.

Nakon svega nabrojanog jasno je da su negativni ioni neophodni za život i dobro zdravlje stoga boravite što češće u prirodi i u pokretu što je jedna od osnovnih biotičkih potreba čovjeka.

Petra Gerić

(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)