Aktualno Županija

Hrvatske vode s 20 milijuna kuna pomažu Karlovcu izgraditi odvodnju – paralelno pripremaju nasip u Brodarcima i Logorištu

– Karlovac će 2023. biti u potpunosti zaštićen od bilo koje ugroze od poplava. Osim što pripremamo velike projekte obrane od poplava, vrijeme smo iskoristili i da uredimo odvodnju brdskih vodotoka, bujičnih pa i dogovorili i već realizirali dio. Za te će potrebe Hrvatske vode uložiti 20 milijuna kuna. Paralelno radimo i projekte unapređenja sustava obrane od poplava i do kraja mjeseca bit će proveden natječaj, a u 5. ili 6. mjesecu krenut ćemo u gradnju nasipa od Brodaraca do Željezničkog mosta, dužine 2 kilometra i vrijednosti 4,5 milijuna kuna, rekao je danas u Karlovcu direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Dodao je da su ishodili lokacijsku dozvolu za nasip u Logorištu, bit će oko 4,5 kilometra dug i procjena je da će stajati oko 10 milijuna kuna.

– Građane pozivamo da budu kooperativni, da po prihvatljivoj cijeni otkupimo i riješimo imovinsko-pravne odnose kako bismo još ove godine mogli provesti natječaj za gradnju nasipa. O samim stanovnicima Logorišta ovisit će naša dinamika, ali po prvi put možemo reći da u Hrvatske vode i Grad učinili svoj posao i pred nama je izvjesna gradnja nasipa u Logorištu, izjavio je još Đuroković.

S Gradom je potpisao sporazum o financiranju, s 20 milijuna kuna, izgradnje odvodnje u okviru Aglomeracije Karlovac – Duga Resa, odnosno, Karlovcu II. Obuhvatit će 9 karlovačkih naselja: Gornje Mekušje, Kamensko, Turanj, Malu, Donju i Gornju Švarču, Jamadol, Drežnik i Hrnetić.

– Radi se o projektu kojim ćemo izgraditi 61 kilometar sustava kanalizacije, a rekonstruirati 50 kilometara vodoopskrbne mreže. Obuhvaća 9.000 stanovnika, odnosno novih priključaka, kojima će Karlovčani dobiti bolje uvjete, kazao je direktor Vodovoda i kanalizacije Ivica Horvat, najavivši da bi krajem drugog kvartala godine trebao uslijediti natječaj za izvođenje radova pa će ova godina donijeti početak, odnosno, konkretizaciju samog projekta.(KAportal)