Aktualno Kolumne Pogled sa strane S vama kroz svaki dan

Imigranti u Ogulinu

Nakon političkih zbivanja u ogulinskom okruženju ovoga ljeta, kada je na slobodnim demokratskim izborima za gradonačelnika u drugom krugu, Dalibor Domitrović, kandidat SDP-a, pobijedio Sanju Marković s Tonom Radočajem, kao predstavnicima svemogućeg HDZ-a, nastala je konsternacija. HDZ naglašava da su oni pobjednici jer od 17 članova u gradskom Vijeću imaju osam zastupnika, za razliku od SDP-a koji ima svega četiri, ali u koaliciji s ostalim opcijama sveukupno devet! Pirova pobjeda, rekli bismo mnogi, jer je dovoljan samo jedan glas nezadovoljnog zastupnika izvan SDP-a da dođe do ponovnih izbora za gradsko Vijeće. Lex šerif nije mnogo pomogao ako se gradonačelniku ruši svaka njegova ideja. Konsternacija je zapravo obostrana; HDZ u čudu izgubljenih izbora, a novi gradonačelnik je upao u osinje gnjezdo gradske uprave i poduzeća u vlasništvu Grada, gdje nitko ne stvara med, već samo razara saće.

Ali promjene su došle; nesreća za nesrećom. Tuča, olujni vjetrovi, poplava. Da li je to priroda pripremila čišćenje ustajalog nereda stare vlasti, ili se pobunila na političku promjenu? Crkva bi u ovom slučaju mogla odgovoriti kada bi bila u dosluhu s papom Franjom. No, papa Crkvi nije po mjeri. Previše je skroman, a od toga se biskupski korpus ne debeli!

Listajući Ogportal primijetio sam da je 24. kolovoza u Ogulinu pronađeno nekliko izbjeglica u vagonu na nekom ranžirnom kolosijeku i bili pod kontrolom policije. Ovaj vikend u Gradskoj knjižnici pronađeno je oko 40-ak hrvatskih ljudi, ali s iskaznicom SDP-a. Preko noći smješteni su u hotel Frankopan, ali nisu svi bili na broju. Policija razmišlja nije li među njima bilo azilanata koji se nisu prijavili na zajedničko logorovanje ili im je dosadila gradska vreva u Gradu bajke?

Tek kada su gradonačelnik, potpredsjednik Županiijske skupštine i tajnik gradskog SDP-a shvatili da grupa ljudi koji su navrli u Ogulin nisu izbjeglice i da nisu pod kontrolom ogulinske policije, shvatili su da je u pitanju šlag oporbene stranke SDP-a pa su se do noći vratili u Ogulin zadovoljni što nisu zameteni u snijegu Alpi, Dioklecijanovoj palači ili Spaladium Areni. U zadnji čas, s dobrim zaostatkom, ogulinski su čelnici pronašli predsjedništvo svoje stranke na čelu s predsjednikom Bernardićem u reprezentativnom podrumu hotela Frankopan. Zapravo, predsjedništvo je dočekalo njih! Ali bez Milanke Opačić koja je u poštedi.

Radio Ogulin iskoristio je priliku i u svoju emisiju „Oči u oči“ u nedjelju pozvao prvog čovjeka oporbene stranke Davora Bernardića s prvim pitanjem: zašto su odlučili ovako važnu temu kao što je „Akcijski program“ stranke za idući period odraditi baš u Ogulinu? Bernardić je odgovorio bez odlaganja: Zato što smo u Oguulinu prepoznali gradonačelnika Dalibora Domitrovića koji je nakon 27 godina smjenio na vlasti HDZ, koji puno radi, lobira za drvnu industriju koja je oduvijek hranila Ogulince i, koji brine za radnike kao da djelatnika uopće nema. Ovo o djelatniku je namjerno ubačeno jer se od 1991. godine taj termin krivo tumači. Pročitajte si objašnjenje u rječniku hrvatskog jezika da saznate da je djelatnik zapravo aktivist, a to je osoba koja nije u radnom odnosu niti ima radno vrijeme, već svoj višak vremena troši na opće dobro koje danas više ne postoji!

Ne znam da li je gradonačelnik slušao te laude na svoj račun, ali je meni bilo neugodno što je Predsjedništvo s pravom tako odlučio, ali ga gradonačelnik nije uspio dočekati na dostojanstven način. Svaka čast njegovim zamjenicima no, greška je učinjena. Nema opravdanja što je Akcijski program bio zatvoren za obične smrtnike, doček gradonačelnika na odgovarajućoj razini ipak je izostao.

Uzalud je na ROG-u Bernardić kritizirao današnju vlast da za radnika nije učinila ništa, da mu nije dozvolila stalno zaposlenje, da mu zapravo puše u prsa, da je SDP na meti neugodnih kritika svih medija, ali socijaldemokratima ne ide, nikako da preskoče letvicu od 20 posto potpore. A do nedavna je četiri godine obnašao sveukupnu vlast u državi – uz obespravljenog radnika!

Piše: Krešimir Rendulić
(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)