Aktualno OG sada Ogulin

U zadnje tri godine naplaćeno oko 250. 000 kuna kazni i zaplijenjene veće količine droge

S obzirom da se je sa slučajem Anne-Cecile Pinel ponovno aktualiziralo i pitanje festivala Momento Demento u Primišlju, odnosno uporaba raznih vrsta droga i opojnih sredstava za vrijeme i na mjestu ovog festivala, zanimalo nas je koje su mjere poduzimali djelatnici PU Karlovačke na sprečavanju uživanja i rasparčavanja ili eventualne trgovine tom kategorijom zabranjenih tvari. Naime, iz većine novinskih napisa koji su proteklih dana pratili slučaj pronađenih posmrtnih ostataka nestale Francuskinje, bilo je vidljivo da je korištenje droga na ovom festivalu česta, skoro uobičajena pojava, a kako se radi o zakonom kažnjivim djelima pitali smo sljedeće:

1.Koliko puta su djelatnici PU karlovačke, u posljednje tri godine, postupali na prostoru održavanja festivala, a po pitanju korištenja i trgovine drogama i opojnim sredstvima?

2.Koliko je osoba zatečeno u posjedu ili pod djelovanjem opijata, i kakva se postupanja provode u takvim slučajevima?

3.Da li je osim osoba pod djelovanjem opijata otkriven i netko tko se bavio nedopuštenom trgovinom takvih tvari?

4. Da li su po tom pitanju pokrenuti kakvi postupci i o kojem se broju postupaka radi?

5.Kakve preventivne radnje poduzima PU Karlovačka prije i za vrijeme održavanja ovog festivala da bi se spriječila uporaba ili trgovina nedopuštenim sredstvima?

Iz PU Karlovačke stigao nam je odgovor koji nas je kroz priložene linkove upućivao na redovna izvješća PU Karlovačke koja su objavljena na njihovim službenim stranicama.

Iz toga smo isčitali da je:

2015. godine po pitanju zlouporabe droga evidentirano: ukupno 23 osobe koje su što prekršajno, što kazneno odgovorne. Od toga 20 osoba su bili strani, a tri osobe su bile hrvatski državljani. Podnesene su tri kaznene prijave i tri optužna prijedloga, te je putem 20 prekršajnih naloga naplaćeno više od 54.000 kuna. Od osumnjičenika je oduzeto: 99,5 grama MDMA, 117,5 grama hašiša, 42,2 grama amfetamina, 678 komada ecstasya, 27,9 grama ketamina, 161 komad LSD-a, 25,5 grama cannabis marihuane, 21,4 psilocyba gljive, 2,8 grama changa, te novac za koji se sumnja da potječe iz kaznenih djela.

2016. godine evidentiran  jedan nesretni slučaj kojom prilikom je državljanin Belgije uslijed pada s visine teško ozlijeđen. Vezano za problematiku kriminaliteta droga otkrivena su četiri kaznena djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz članka 190. stavka 2 Kaznenog zakona, a za što su osumnjičeni dvojica hrvatskih državljana te dvoje njemačkih državljana. Zbog sumnje da potječu iz kaznenog djela privremeno je oduzeto 250 eura i 2100 kuna. Ujedno, evidentirana su 34 prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, protiv pet hrvatskih državljana podneseni su optužni prijedlozi, a od 29 stranih državljana izdavanjem obaveznih prekršajnih naloga naplaćeno je 99.566,57 kuna kazni. Zaplijenjeno je 938,4 grama marihuane, 88,7 grama hašiša, 181 markica LSD, 54,2 grama gljive psylocibe, 22,6 grama amfetamina, 8,7 grama cannabisovog ulja, 4,2 grama kokaina, 6,3 grama ketamina, 17 tableta MDMA, 9,6 grama MDMA i devet komada jointa.

2017. godine evidentirano je 29 prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga koje su počinili strani državljani, a od njih 29, izdavanjem obaveznih prekršajnih naloga, naplaćeno je ukupno 96.666,57 kuna kazni. Zaplijenjeno je 128,8 grama marihuane, 83,6 grama hašiša, 22 markice LSD, 10,5 grama gljive psylocibe, 26,9 grama amfetamina, 33,5 grama ketamina, 10 tableta MDMA, i 34,5 grama MDMA.

Što se tiče preventivnih aktivnosti PU Karlovačke, pred održavanje festivala Momento Demento, vezanih uz zlouporabu droga u odgovoru nije navedeno ništa, ali smo u jednom od ovih izvješća pronašli informaciju iz prošle godine u kojoj se kaže:”policija je na vrijeme započela pripreme za navedeni festival, a koje je između ostalog obuhvaćalo i suradnju s organizatorom, redarskom službom, ali i samim redarima. Tom prilikom dogovorena je zajednička suradnja koja je na kraju dala i povoljne rezultate.” pa zaključujemo da će to tako biti i ove godine.

Foto galeriju sa lanjskog festivala pogledajte OVDJE.