Aktualno OG sada Ogulin

Gužva pred šumarijom, broj uplata limitiran zakonom

OGportal je primio nekoliko pritužbi naših čitatelja, koji su se požalili na način prijave i uplate drva za ogrjev. Naime, tvrde kako već u 5 u jutro moraju pred Šumarijom stati u red za prijavu, te da je limitiran broj dnevnih prijava, do iznosa od 75 tisuća kuna, što navodno uvjetuje FINA.

O čemu se točno radi i zašto je tako, odgovorio nam je Dragan Rudančić, voditelj Uprave šuma Ogulin, potvrdivši da je informacija točna, a u odgovoru kaže:

“Kako je šumarija Ogulin zbog trenutno povoljnih klimatskih prilika započela intenzivniju proizvodnju drvnih sortimenata, krenuli smo i s prodajom ogrjevnog drveta za građanstvo, odnosno maloprodajom. Zadovoljavanje potreba lokalnog stanovništva  drvetom za ogrjev nam je jedan od prioriteta, pa smo samim time ove godine krenuli i mjesec dana ranije nego prošlih godina.
Kako šumarije vrše naplatu isključivo gotovinom, a prodaju relativno skupu robu, u kratko vrijeme s malim brojem stranaka dosegne se limit od 75.000 kn.
Naime, 1. siječnja  2018. stupio je na snagu Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma (nn 108/17) čiji članak 55. propisuje da pravna ili fizička osoba koja obavlja registriranu djelatnost u Republici Hrvatskoj, ne smije primiti naplatu ili obaviti plaćanje u gotovini u vrijednosti od 75.000,00 kuna i većoj. Ograničenje vrijedi i u slučaju ako se naplata ili plaćanje obavlja u više međusobno očigledno povezanih gotovinskih transakcija u vrijednosti od 75.000,00 kuna i većoj. Ovim putem napominjemo i to da se pritisak građana polako smanjuje i da će svi zainteresirani moći izvršiti uplatu, kako je to bilo i svih prijašnjih godina”- stoji u odgovoru koji nam je poslao Dragan Rudančić.